Què és i per què és necessària l'agricultura regenerativa?
imatge: creaf.cat
Actualment, existeix una sobreproducció alimentària perquè puguem menjar de tot, en qualsevol moment de l’any. Estem acostumats a comprar els aliments que volem i quan volem i no ens plantegem si estem menjant productes de temporada, com ha sigut la seva producció i si hi ha alguna mena de perjudici en aquest procés.
I, la qüestió és que sí que hi ha un gran damnificat: el sòl.
Com ho podem combatre aquest cost mediambiental? Sens dubte, amb l’agricultura regenerativa.
Què és l’agricultura regenerativa?
L'agricultura regenerativa és una classe d'agricultura que es basa en la regeneració del sòl. Es tracta d’un model que canvia el concepte d’agricultura convencional i, deixant de banda els productes químics, tracta el sòl perquè ell mateix es regeneri.
Com?
Segons l’agricultor i pioner del moviment en favor de la salut del sòl, Gabe Brown, existeixen 5 principis fonamentals en què es basa l’agricultura regenerativa:
Eliminar els processos mecànics, químics o físics que alterin el sòl.
Conservar la capa dura de la superfície del sòl, fent servir cultius de cobertura durant tot l’any, que ajuden a prevenir l'erosió.
Incrementar la biodiversitat dels camps, mitjançant la rotació de cultius i la producció agrícola.
Deixar les arrels a la terra tot el temps que sigui possible, per no deixar el sòl buit i alimentar la biologia del sòl.
Incorporar la ramaderia a la producció agrícola.
A través d’aquests principis, es busca recuperar la fertilitat de la terra, protegir la seva salut i, en definitiva, preservar la vida que creix en ella. I tot això no només és beneficiós per als aliments que se n'obtenen, sinó també per al conjunt del planeta.
En què es diferencia l’agricultura regenerativa de l'agricultura ecològica?
Encara que són conceptes que es poden confondre, hem de distingir l’agricultura ecològica de l’agricultura regenerativa.
L’agricultura ecològica proposa mantenir les condicions del sòl, sense danyar-lo, conservant la seva biodiversitat i reduint la contaminació.
En canvi, l’agricultura regenerativa va una mica més enllà: busca recuperar els sòls degradats. Aquesta regeneració del sòl fa que augmenti la matèria orgànica, la capacitat de retenir aigua, l’absorció de CO2, i la diversitat de plantes, insectes i microorganismes que formen part de la seva cadena tròfica.
Es pot practicar l’agricultura ecològica i no la regenerativa, per exemple, treballant sense fertilitzants i amb llavors orgàniques, però sense utilitzar cap altra tècnica per ajudar a la regeneració del sòl.
L’agricultura regenerativa: clau per combatre el canvi climàtic
Ens trobem immersos en una crisi climàtica sense precedents i, tot i que cada vegada més persones som conscients del problema, hi tenim molt a fer. Una de les solucions és apostar per l’agricultura regenerativa.
Per què?
Et compartim tres beneficis d’apostar per l’agricultura regenerativa.
1.Ajuda a eliminar les emissions d’efecte hivernacle.
Els gasos d'efecte d'hivernacle són un dels principals impulsors de l'escalfament global i, actualment, la producció industrial d'aliments allibera al voltant del 26% d'aquestes emissions. A través de l'agricultura regenerativa, s’obté una terra fèrtil que absorbeix molt més CO2 i disminueix la seva concentració a l'atmosfera.
2.Ajuda a fer front a la sequera.
Si augmenta el contingut de matèria orgànica del sòl, s'incrementa la capacitat de retenció i infiltració d'aigua. Això redueix l'efecte de les inundacions, l'erosió per les fortes pluges i els cultius poden ser productius sota condicions climàtiques extremes, com ara la sequera.
L’agricultura regenerativa permet preservar la biodiversitat de les espècies i, per tant, del sòl: es recicla més carboni, es fertilitza la terra i ens protegim de plagues.
Aquests són només alguns dels beneficis d’apostar per l’agricultura regenerativa, però n’hi ha molts més. Fins i tot, aquest model també és una bona solució per lluitar contra l’abandonament rural, moltes vegades causat per la desertificació del territori.
En aquest vídeo pots veure un resum de què és l’agricultura ecològica, algunes de les tècniques que s’utilitzen i els seus beneficis per al planeta.
Iniciatives que ja aposten per l’agricultura regenerativa
La teoria sempre és molt bonica, però: hi ha algú que estigui posant en pràctica aquest model d’agricultura?
Doncs, sí.
Existeixen iniciatives com, per exemple, l'associació de Viticultura Regenerativa, International Wineries for Climate Change (IWCA), encapçalada per la Família Torres de Catalunya, que comparteix les millors pràctiques per mitigar l’impacte del canvi climàtic a les vinyes i bodegues, amb l’objectiu de reduir les emissions de carboni en tota la indústria del vi.
D’altra banda, trobem projectes com Polyfarming, que aposta pel model regeneratiu per lluitar contra el problema de l’abandonament de l’agricultura a les zones de muntanya mediterrània i les seves conseqüències ambientals.
I segur que n’hi ha molts més!
Per acabar, si vols aprofundir en el tema de l’agricultura regenerativa, pots veure el documental Kiss The Ground, que parla de com la regeneració del sòl pot ser la clau per combatre el canvi climàtic i preservar el planeta.
Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.
Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.
La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.
Uneix-te a la llista dels dimecres i guanya un val de 10 a 100 euros !!! >>
Uneix-te a la llista dels dimecres!
Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!