La teva veu
NO ÉS MÀ...
Jordi Bosc...
Laura Cros...
Oidà!
Mas Jalech
Nadine Cam...
Laura Sola...
Marina Mir...
BonaTerra
Albert «C...
Yolanda - ...
Mel dels E...
Peixaterie...
La Vegana ...
Carme Peir...
Llibreria ...
Ester Peri...
Ulises Cra...
13 juliol 2022 · 379
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta
L'etiquetatge dels aliments sense gluten a Espanya

Si acabes d'arribar al món sense gluten hauràs de començar a familiaritzar-te amb l'etiquetatge dels aliments. Aquí tens una explicació fàcil i directa.


símbols sense gluten


Si heu arribat fins aquí segurament sou un d'aquests dos tipus de persona:
 
  • Ets celíac o...
  • Menges sense gluten, però no ets celíac.

👉 Etiquetatge dels aliments aptes per a celíacs.
 

Els aliments aptes per a celíacs no poden contenir més de 20 ppm (20 parts per milió) de gluten. Aquests són:
 
  • Els que de forma natural no tenen gluten: fruita, verdura, peix, mantega, mel, llet, ou, sal, oli…
  • Els etiquetats amb la llegenda: «Sense gluten».

Etiquetatge sense gluten.
  • Els que tenen el símbol de l'espiga barrada o equivalent.
 
Símbols sense gluten (apte per a celíacs).
 
 

👉 Etiquetatge dels aliments NO aptes per a celíacs.

Si ets celíac NO hauries de menjar:
 
  • Qualsevol producte que contingui gluten en el seu estat natural.
  • Els aliments a granel (farina, fruita seca, cereals…).
  • Els aliments amb l'etiquetatge «Molt baix en gluten».
  • Els etiquetats amb «Pot contenir traces de gluten».
 

La normativa diu que qualsevol producte que pugui contenir traces de gluten haurà d'estar degudament etiquetat («pot contenir traces de gluten)».

 

👉 Menges sense gluten, però no ets celíac.

Si no ets celíac, estàs de sort, perquè tot és molt més fàcil.
 
Com a norma general, pots menjar qualsevol aliment, excepte els cereals que contenen gluten en el seu estat natural (blat, sègol, kamut, espelta…).
 
Et pots permetre comprar aliments a granel. Per exemple: podeu comprar farina d'arròs a granel encara que estigui just al costat d'un sac de farina de blat.
 
També et pots permetre menjar aliments etiquetats amb «Pot contenir traces de gluten», sempre que entre els seus ingredients no s’hi trobi el blat, sègol, ordi, espelta, kamut o triticale (o altres que en el seu estat natural contenen gluten).
 

👉 Recursos.

En cas de dubte et recomano contactar amb l'associació de celíacs de la teva comunitat: 
 
Associació de Celíacs de Catalunya.

 
 
 
 

👉 Segueixes amb dubtes?

Si encara no ho tens clar, estàs de sort perquè FACE ha creat una aplicació anomenada FACEMOVIL que és una extensa base de dades d'aliments que t'anirà genial per saber si un producte és apte o no.
 
Aplicació FACEMOVIL.
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 euros!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà 0,15gr
Safrà 0,15gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...

turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable