Fruita, verdura, closques d’ou, marro de cafè, pa sec...
Cada dia produïm una gran quantitat de restes orgàniques a la cuina. Concretament, suposen el 40% de les teves deixalles.
Potser ja portes les restes de menjar al contenidor orgànic, però, vols saber com pots reutilitzar-les?
Fes compostatge casolà.
Més enllà de ser una moda, el compostatge és una manera de reciclar i contribuir a una millor gestió dels residus.
Però... què és el compostatge?
El compostatge és un procés natural que consisteix en la descomposició de restes orgàniques i en el qual hi intervenen bacteris, fongs i cucs, entre altres.
El resultat d’aquest procés és el compost i, normalment, s’utilitza per millorar la fertilitat de la terra i d’aliment per a les plantes.
I el compostatge domèstic o casolà?
El compostatge domèstic és el que pots fer a casa aprofitant les restes orgàniques de la cuina o del jardí. Es tracta d’un adob natural que podràs aplicar a les teves plantes, hort o jardí.
Així, retornes els nutrients al sòl i tanques un cicle natural per començar-ne un altre.

Font: Manual de compostatge, Ajuntament de Vic
Quins són els beneficis del compostatge?
L’elaboració de compost és molt beneficiós, tant per a tu com per al medi ambient. Per què?
-
Redueix la quantitat de residus generats i les emissions de CO₂.
-
Contribueix al canvi d’hàbits de consum (reduir, reutilitzar i reciclar).
-
Substitueix els fertilitzants i productes químics, reduint la contaminació del sòl.
-
Fa que la terra sigui més rica en nutrients, més fèrtil i més productiva.
Quines classes de compostatge hi ha?
A continuació, repassem breument les classes de compostatge:
-
Vermicompostatge: és el compostatge realitzat pels cucs vermells de terra. És de millor qualitat i més ràpid d’obtenir. Els cucs són els encarregats de tot el procés i tu no cal que hi intervinguis.
-
‘Bokashi’ japonès: un compostatge domèstic molt ràpid que crea un adob orgànic en forma sòlida, com a resultat d’un procés de fermentació natural.
-
Compostatge tradicional: ets tu qui s’encarrega de tot el procés. Pots fer servir compostadors casolans, fets amb testos, bidons o caixes de plàstic. És important que el recipient escollit no deixi entrar ni sortir l’aigua, però que no tanqui hermèticament perquè pugui entrar i sortir l’aire.
Com pots fer compostatge a casa?
Existeixen 4 aspectes que has de tenir en compte per fer compostatge tradicional a casa:
1.
Busca una bona ubicació per al compostador
Col·loca el compostador en contacte directe amb la terra, mai sobre enrajolat o pavimentat. Intenta que estigui en un lloc entre sol i ombra, i resguardat del vent i la pluja.
2.
Barreja quantitats similars de matèria humida i seca
Sempre que afegeixes restes al compostador, has d’incorporar-hi una part de matèria seca (fulles seques, serradures, palla...) per cada dues de matèria humida (restes de cuina, gespa, flors...). Així, evitaràs les males olors i l’aparició d’insectes.
3. Remena sovint
Remena bé la barreja del compostador perquè s’airegi. Com a mínim, una vegada per setmana. D’aquesta manera, evitaràs les males olors, la compactació de la barreja, l’aparició d’insectes i l’excés d’humitat.
4. Controla la humitat de la barreja
La humitat és un dels factors essencials per aconseguir un bon compost. Has d’assegurar-te que la barreja tingui una humitat semblant a la que té la terra d’un test acabat de regar que ja ha drenat l’aigua sobrant. És a dir, humida, però no xopa.
Quines restes pots compostar?
És molt important saber quines són les restes que pots afegir al compostador i quines no. Anem per parts.
Pots compostar sempre...
-
Restes de fruita i verdura
-
Pa sec i restes de menjar cuinat
-
Gespa i altres herbes
-
Flors, rams i fulles verdes o seques
-
Restes de collita
-
Petita poda i branques triturades
-
Serradures de fusta natural
-
Closques d'ous i fruita seca
-
Marro del cafè i restes d'infusions
Pots compostar amb moderació...
-
Restes de carn i peix
-
Ossos, espines i restes de marisc
-
Taps de suro, paper de cuina i tovallons de paper bruts de menjar
-
Cítrics
-
Cendres de fusta i carbó
No compostis...
-
Serradures de fusta tractada o conglomerats
-
Residus inorgànics i no biodegradables
-
Pols d'escombrar i excrements d'animals
-
Paper i cartó amb tintes
-
Burilles de cigarrets
Com pots saber si el compost està llest?
El compost tradicional pot estar llest en tres mesos i mig a l’estiu, o en sis mesos a l’hivern. Per saber si ja el tens llest, hauràs de comprovar que:
-
Fa olor de terra de bosc.
-
Té un color marró fosc o negre.
-
Taca molt poc les mans, perquè no és gaire humit.
-
No conté cap resta, excepte alguna branqueta o pinyols, que triguen més a descompondre’s.
-
La temperatura és la mateixa que la temperatura ambient, ja no hi ha activitat dels microorganismes.
Si compleix tots aquests requisits, ja tens el teu compost casolà llest! El podràs aplicar al teu hort o al jardí i començar a crear vida nova.
Si vols més informació sobre el compostatge casolà, pots consultar les guies i manuals que trobaràs a la bibliografia.
BIBLIOGRAFIA: