Vols que el teu pa sense gluten conservi l'esponjositat durant més temps? Vols frenar l'aparició de floridura? Aquests ingredients t'ajudaran.
Ingredients que allarguen la vida del pa. Floridura en el pa sense gluten
El pa, aquest aliment bàsic i ancestral, és un pilar a les taules de tot el món. Tanmateix, aquells que gaudeixen del pa sense gluten saben que mantenir-ne la frescor i esponjositat pot ser tot un repte.
En aquest article, explorarem com podem prolongar la vida útil del pa sense gluten.
Per què el pa perd la seva esponjositat?
El pa perd la seva esponjositat a causa d’un procés conegut com a retrogradació. Quan el pa es refreda després de ser fornejat, les molècules de midó de la molla comencen a reorganitzar-se i cristal·litzar.
Aquesta reorganització provoca que la molla s’endureixi i perdi la seva textura esponjosa original.
A més, durant aquest procés, l’aigua continguda a la molla migra cap a la crosta, aquest fet pot provocar que la crosta s’estovi mentre l’interior s’endureix.
Per què al pa li surt floridura?
La floridura és un tipus de fong que prospera en ambients humits i càlids.
Les espores de la floridura es troben en l’aire i poden aterrar i créixer en qualsevol superfície propícia, inclòs el nostre pa.
El Penicillium roqueforti és un fong filamentós utilitzat en la producció de formatges blaus, com el Roquefort i el Gorgonzola. Aquest fong aporta sabor i textura característics a aquests formatges.
Com allargar la vida útil del pa sense gluten casolà
Hi ha diverses maneres d’allargar la vida útil dels nostres pans casolans sense gluten. Vegem les més interessants.
Preferments
Fer un preferment és molt fàcil: només cal agafar una part de la farina/aigua/llevat de la recepta de pa, barrejar per crear una massa i deixar-la reposar de 12 a 24 hores.
T’ho explico aquí: Preferments.
Utilitzant preferments retardem l’aparició de floridura.
Preferment i creixement de floridura
Utilitzar massa mare
Hi ha una gran quantitat d’estudis sobre l’efecte conservant de la massa mare.
Hidrolitzat de pa
Aquest ingredient es fa amb restes de pa, que s’han de fermentar amb massa mare:
Utilitzar farina de fajol
S’ha descobert que la farina de fajol fa que el nostre pa sense gluten es conservi millor, retardant l’aparició de floridura i mantenint l’esponjositat.
Lactobacils seleccionats
Determinades soques de lactobacils seleccionats han demostrat tenir un impacte positiu en la vida útil del pa sense gluten.
Bioconservació
Extractes de plantes
Segons un article publicat a la revista FOODS, determinats extractes de plantes allarguen la vida del pa.
olis essencials
«A més, diversos olis essencials i extractes de plantes, com l’oli de citronella i els extractes d’all, han demostrat resultats prometedors en la reducció del creixement de fongs en el pa i altres productes de fleca.
A més, en els darrers dies han cobrat considerable interès diferents estratègies emergents de bioconservació, com la utilització de sèrum, nanofibres, envasos actius i envasos atmosfèrics modificats.»
Conclusió i opinió
Tinc les meves preferències.
Per allargar la vida útil dels meus pans sense gluten, acostumo a utilitzar massa mare i farina de fajol, que a més de ser grans conservants, són ingredients que milloren la digestibilitat del pa i li donen un sabor espectacular.