Hi ha cereals que han estat seleccionats i adaptats a les necessitats humanes. Però n'hi ha d'altres que han escapat d'aquesta domesticació: els cereals ancestrals.
Què són els cereals ancestrals?
«Cereal ancestral» és un terme de màrqueting originat als Estats Units l'any 1996. Aquest terme engloba tant cereals com pseudocereals.
Per entendre què és un cereal ancestral, hem de pensar en la vida dels nostres ancestres, fa 10.000 anys, quan comença el neolític i amb ell, l'agricultura. És llavors quan l’ésser humà comença a seleccionar cereals salvatges per cultivar-los.
Lògicament, alguns cereals «es van deixar domesticar» més que altres: blat de moro, arròs, blat…
Aquests cereals seleccionats es van anar adaptant a les necessitats dels humans (a l'inici) gràcies a la cria selectiva i, més tard, gràcies a la biotecnologia, produint canvis en aquests grans.
Gràcies a aquesta domesticació forçada, avui tenim, per exemple, panotxes de blat de moro de 700 llavors, enfront dels 30/40 del blat de moro salvatge.
Doncs bé, els cereals ancestrals són aquells que es van quedar al marge d’aquesta transformació, bé per la seva dificultat de cultiu, bé perquè no han patit cap canvi (tot i ser cultivats durant mil·lennis).
Quins cereals ancestrals existeixen al mercat?
Podem dividir aquests cereals en dos grups: amb gluten i sense gluten.
Cereals ancestrals amb gluten
-
Espelta
-
Ordi
-
Civada
-
Blat de Khorasan (Kamut)
-
Freekeh
-
Bulgur
-
Farro
-
Escanya menor
Cereals ancestrals sense gluten
Cereals:
Pseudocereals:
-
Quinoa
-
Amarant
-
Blat sarraí o fajol
-
Xia
Tef, un cereal sense gluten
Però… els cereals ancestrals són millors nutricionalment?
Per respondre això, el millor és fer-ho a través d'estudis científics. He trobat un parell de dades interessants:
Estudi: Do ancient wheats contain less gluten than modern bread wheat, in favour of better health? Fred Brouns.
Què diu l’estudi? Textualment: «Es va demostrar que, en comparació amb el blat modern, els blats antics contenen més proteïnes i gluten.»
Cardiovascular benefits from ancient grain bread consumption: findings from a double-blinded randomized crossover intervention trial. Alice Sereni.
Què diu l’estudi? Textualment: «Els presents resultats suggereixen que el consum dietètic de pa obtingut de varietats antigues de cereals va ser eficaç per reduir els factors de risc cardiovascular.»
Podem usar-los per fer pa sense gluten?
Conclusió
Quantes vegades he sentit «els cereals moderns tenen més gluten que els antics»! Doncs, com has vist en un dels estudis anomenats, és totalment FALS.
Però no oblidem el treball d'Alice Sereni, on veiem que el pa elaborat amb blat antic té millors propietats nutricionals que el modern.
Així que… a menjar cereals ancestrals!