Malalties força comunes com la celiaquia, el lupus, l’hipotiroidisme de Hashimoto, el Crohn i la Colitis, la psoriasis, la fibromialgia, l’artritis reumatoide o l’esclerosis múltiple, tot i ser patologies que afecten a òrgans o teixits corporals ben diferents provocant símptomes molt diversos, tenen un mateix origen: són de caràcter autoimmune.
Les patologies autoimmunes són un conjunt de trastorns que es produeixen quan el propi sistema immunitari es converteix en agressor de l’organisme atacant per error òrgans i teixits corporals sans. La seva funció normal és la de defensa enfront agents patògens externs com virus o bactèries, quan aquesta funció es veu alterada per causes multifactorials, el sistema immune detecta com a estranys teixits propis i s’autoataca, provocant inflamació, dolor i dany a diferents parts del cos. Segons l’òrgan o sistema afectat, la malaltia rebrà un nom diferent. De fet, els anticossos poden atacar només a un tipus de cèl·lules d’un òrgan puntual, com és el cas de les cèl·lules B-pancreàtiques en pacients amb diabetis mellitus tipus I; o bé, afectar de forma genèrica manifestant una clínica múltiple com passa amb el lupus eritematós sistèmic. Aquest tipus de patologies poden tenir un component hereditari, però també es veuen afectades per altres factors ambientals que en poden ser desencadenants com infecciones, fàrmacs, vacunes, alimentació, deficiències nutricionals, toxines como el tabac, agents químics, factors psicològics, sanitaris i socioeconòmics, hàbits higiènics, canvis hormonals i factors climàtics, entre d’altres. Per tant, encara que cadascuna necessiti del seu tractament individual tant farmacològic com nutricional, certs hàbits genèrics poden millorar la qualitat de vida, certs paràmetres i evitar el deteriorament de la malaltia.
Si pateixes d’una malaltia autoimmune, a més de seguir el tractament farmacològic i dietètic, procura mantenir un patró alimentari antiiinflamatori amb un perfil similar a la dieta mediterrània, rica en fibra, omega 3, vitamines i minerals, sobretot la vitamina D, i antioxidants com els polifenols; evita la dieta occidental amb alt contingut de sucres, olis i farines refinades, sal, additius, greixos saturats i embotits; i evita l’estrès i el sedentarisme.