Nadal és una de les èpoques més boniques de l’any on hi ha retrobaments, il·lusió i molts àpats en família. Ara bé, també té una cara fosca: la fal·lera consumista que ha anat despertant en aquests últims anys i que ens impulsa a comprar cada cop més. Si ets dels que gaudeix celebrant les festes nadalenques, però et preocupa el medi ambient i vols aconseguir un Nadal més sostenible, aquí tens 7 consells que poden ajudar-te a aconseguir-ho.
1 | Prioritza la compra de productes locals
El consum de productes de proximitat no només redueix l'empremta de carboni – ja que comporta menys despesa de transport –, sinó que també impulsa l'economia local. Aquest Nadal, omple el teu rebost amb delícies locals, tria joguines artesanals o de segona mà i decora amb elements naturals de la teva zona.
2 | Aposta per una il·luminació eficient
Nadal sense llums, no és Nadal. Ara bé, no cal comprar llums ni gastar-te una fortuna en il·luminació. Si vols decorar amb elements lluminosos, escull llums LED o de baix consum, que consumeixen fins a un 90% menys i duren molt més que les bombetes convencionals. Fent aquests canvis, pots reduir la factura elèctrica i, de retruc, el teu impacte ambiental.
3 | Evita l’ús de plàstic a taula
En aquestes dates s’incrementen els menjars en grup, i a vegades, s’opta per utilitzar vaixelles i coberts d’un sol ús. Evita els plàstics d'un sol ús en els teus àpats nadalencs. Opta per una vaixella reutilitzable, tovallons de roba i coberts tradicionals, aportant elegància i sostenibilitat a la teva taula.
4 | Decora amb ornaments reciclats
Per a la decoració, opta per reutilitzar materials i crear ornaments únics, només has de deixar fluir la teva imaginació. A més, aquest consell també el pots aplicar per embolicar els regals amb personalitat.
5 | Planifica la compra
El malbaratament i les compres impulsives es poden evitar d’una manera molt senzilla: planifica la compra. Fes una llista del menú de cada dinar i sopar, comprova els aliments que ja tens al rebost, apunta els ingredients que necessites i verifica el pressupost que tens. D’aquesta manera, compraràs de forma més conscient i estalviaràs diners.
6 | Aprofita el menjar sobrant
Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, vora un terç dels aliments produïts pel consum humà es malgasten cada any. Només a Catalunya, es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments cada any. Per evitar-ho, calcula les quantitats quan preparis els àpats i sigues raonable amb les porcions. Pensa que la sensació de sacietat arriba una estona després de menjar! Si sobra menjar, omple una carmanyola amb les sobres, congela-les o utilitza-les per elaborar una altra recepta.
7 | No t’oblidis de reciclar
En aquesta època de l’any, la generació de residus augmenta significativament. Per això, hem d’intentar minimitzar les deixalles que acaben en abocadors o incineradores i llençar els vidres, papers i plàstics on els correspon perquè es puguin reutilitzar. Recorda que l’oli també es pot reciclar i que els electrodomèstics i aparells electrònics s’han de portar a la deixalleria.
BIBLIOGRAFIA