La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
11 octubre 2023 · 1647
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




ANÈMIA FERROPÈNICA

L’anèmia ferropènica és una malaltia produïda pel dèficit de ferro, que com a conseqüència dóna nivells baixos d’hemoglobina, l’encarregada de transportar l’oxigen a les cèl·lules. Els símptomes més comuns són cansament, debilitat, palpitacions, marejos, pal·lidesa, mal de cap, entre d’altres, però també hi ha casos asimptomàtics. 

Pot ser causada per pèrdues de sang a la menstruació o en sagnats digestius; per problemes gastrointestinals amb malabsorció; per efectes secundaris a d’altres tractaments o patologies; o per dèficit dietètic (poc habitual al nostre país). Per determinar-ne l’origen caldrà realitzar les proves i exploracions pertinents i, mentrestant, es tractarà amb suplements de ferro pautats per un professional sanitari. 
 

Però què es pot fer per prevenir-la? 

Consumir aliments d’origen animal rics en ferro com el peix, el marisc, els mol·luscs i els ous. La carn i les vísceres també, però el seu consum ja es força elevat de per si en la majoria de la nostra població.
Fonts d’origen vegetal, que tot i ser menys biodisponibles, ben combinades poden millorar la seva absorció.  Llegums, verdures i hortalisses de fulla verda, llavors, fruits secs, cereals integrals, fruita seca i algues. 
 
Combina’ls amb aliments rics en VITAMINA C:
 
  • Amaneix els plats rics en ferro amb suc de cítrics (llimona, llima...) o salses que portin llevat de cervesa, cítrics o sèsam. 
  • Posa taronja, aranja o maduixa a les amanides o bé xucrut (col fermentada) o germinats d’alfals. 
  • Consumeix fruites riques en vitamina C de postres (kiwi, taronja...)
  • Afegeix als plats de llegums o cereals, verdures riques en vitamina C com el brócoli o el pebrot vermell. 
Redueix els fitats de les llavors, fruits secs, llegums i cereals integrals remullant-los tota la nit abans de cuinar-los.
 
Separa el cafè o el te o els suplements de calci dels àpats principals.  
 
Tira l’aigua de bullir o escaldar verdures riques en oxalats com bledes, espinacs o remolatxa. 
 
Finalment, elimina aquells aliments que roben vitamines i minerals com sucres i farines refinades, brioxeria comercial i alcohol.
 
Si pateixes anèmia consulta a un professional sanitari i assegura que la teva dieta contingui aliments rics en ferro combinats amb aquells que potenciïn la seva biodisponibilitat. 
 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà del Montsec  1/2 gr
Safrà del Montsec 1/2 gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...