Si em preguntes per l'element imprescindible per fer un bon pa sense gluten, jo ho tinc clar: la nevera. Descobriu les meravelles d'aquest electrodomèstic.
Quin paper té la nevera en l'elaboració de pa sense gluten?
Quan fem pa (sense o amb gluten) podem optar per fermentacions ràpides o lentes.
Per a una fermentació ràpida (o repòs curt), busquem llocs temperats (25-30º). La massa estarà a punt per entrar al forn ràpidament (1-2 h).
Per a una fermentació llarga (la que jo sempre recomano) busquem llocs freds, com ara la nevera. Barregem els ingredients, deixem reposar la massa uns minuts i la posem a la nevera.
Resumint: la nevera es fa servir per fermentar la massa o, dit d'una altra manera, per deixar reposar la massa durant un període llarg de temps.
Com utilitzar la nevera
Abans de res, cal dir que qualsevol nevera domèstica és vàlida per fer aquest repòs, ja que totes solen rondar la temperatura ideal, que és de 5 a 7°C.
Procediment
És ben fàcil. Quan tenim tots els ingredients mesclats, cal deixar reposar la massa a temperatura ambient. Aquest temps serà més o menys llarg segons la temperatura de la cuina. El recipient ha d'estar ben tapat.
Seguidament, posarem la massa a la nevera per un temps no inferior a 12 hores. Quant de temps pot estar la massa a la nevera com a màxim? Si no tens gaire experiència et recomano no passar de les 24 hores. Si ets un panarra expert i tens un bon control de la fermentació i “del seu punt”, et pots permetre fer reposos més llargs.
Però recorda: les neveres són màquines d'assecar i per això has de protegir molt bé la teva massa.
Avantatges d’utilitzar la nevera
Alguns dels avantatges són:
-
Un repòs llarg fa que la massa s'autobarregi i, per tant, queda més homogènia. El temps treballa per tu.
-
Però si hi ha un motiu de pes per fer servir la nevera és el següent: les masses que reposen més temps desenvolupen millor els sabors i aromes del pa. A més, augmenta el valor nutricional del pa gràcies a una llarga predigestió realitzada pels llevats.
-
Després del repòs, trauràs la massa de la nevera i serà més fàcil de treballar gràcies a la seva fermesa. L'aglutinant haurà tingut més temps per absorbir el líquid.
-
A més, és molt còmode tenir la massa a la nevera «sota control» perquè tens més llibertat per enfornar-la quan et vingui de gust. Et va millor a l'hora de dinar per aprofitar el forn calent i fer unes pizzes? O prefereixes enfornar els pans a la nit perquè has anat molt atrafegada durant el dia?
Conclusió
La nevera és l'invent que ha revolucionat la forneria, tant casolana com professional, així de fàcil. Ens dona tranquil·litat, comoditat, millora els nostres pans… Què més vols?
Si t'ha agradat aquest article, em fas un favor? Comparteix-lo!