La vegana mandrosa deixa de ser-ho quan toca quedar bé amb els seus amics no vegans, i el seu truc és recórrer a allò que no falla mai: la cuina italiana. I és que a qui no li agrada una bona lasanya? Per cap d’any vaig cuinar aquest plat per tercera vegada, i per tercera vegada va ser tot un èxit. He de dir que està inspirada en la recepta original de l’
Avantgarde Vegan, però modificada perquè sigui apta per a persones celíaques (al meu grup n’hi ha una), i amb ingredients més fàcils de trobar.
Si voleu veure el vídeo del procés d’elaboració d’aquesta recepta, el trobareu al final de tot.
RECEPTA
(10-12 racions)
Ingredients:
-
1 albergínia
-
1 carbassó
-
2 safates de xampinyons (unes 30 unitats)
-
2 branques d’api
-
1 ceba
-
2-3 grills d’all
-
6 tomàquets (per triturar, equival a 2 pots si el comprem ja triturat)
-
1-2 paquets de pasta per a lasanya (pot ser sense gluten)
-
beixamel vegetal (la meva era a base d’ametlla)
-
formatge vegetal (per fondre)
Espècies:
-
orenga
-
alfàbrega
-
sal
-
oli
-
vinagre mòdena 2 cll
-
pebre negre
Procediment
Primer de tot, comprovem si les nostres plaques de pasta requereixen una estona de remull o no (seguim les instruccions del paquet).
Comencem tallant a a daus l’albergínia i el carbassó, i reservem.
Després, a trossos més petits, tallem els xampinyons. Els posem en una paella amb un raig d’oli, a foc mig, perquè es vagi evaporant l’aigua. Anem remenant de tant en tant.
Mentre els xampinyons estan al foc tallem la ceba, l’all i els branquillons d’api a trossos petits. Els posem a sofregir amb oli i sal uns 3-4 minuts, en una olla mitjana/gran. Si els xampinyons ja han tret l’aigua, apaguem el foc de la paella, i els reservem.
A la mateixa olla on estem sofregint la ceba, l’all i l’api, hi aboquem l’albergínia i el carbassó, amb una culleradeta d’alfàbrega i una altra d’orenga. Tapem l’olla i ho deixem a foc mig 5 minuts.
Mentrestant, triturem els tomàquets.
Passats els 5 minuts, afegim a l’olla els xampinyons i el tomàquet que acabem de triturar. També hi tirem dues cullerades de vinagre de Mòdena i una mica de pebre negre.
Tornem a tapar l’olla i ho deixem coure tot uns 15-20 minuts. Preescalfem el forn a 180ºC.
Ara toca la part divertida: muntar la lasanya. Cadascú ho fa a la seva manera, però jo vaig intercalar en aquest ordre: farciment, beixamel, formatge i pasta, fins que vaig cobrir les safates fins dalt. A sobre de tot, que hi quedi una capa de pasta que cobrirem amb bastanta beixamel i bastant formatge (a les capes del mig, posar-n’hi menys).
Un cop muntada, la posem al forn (a 180ºC) uns 35 minuts o fins que la pasta estigui cuita, i ja la podrem gaudir!