Crema de xirivia i poma amb un toc de farigola
	Aquesta crema suau i aromàtica combina la dolçor de la xirivia amb l’acidesa de la poma i el perfum de la farigola, creant un plat reconfortant ideal per als mesos de fred.
	 
	Ingredients (per a 4 persones):
	- 
		3 xirivies grans
- 
		1 poma Golden o Granny Smith
- 
		1 ceba
- 
		1 patata mitjana
- 
		750 ml de brou de verdures o aigua
- 
		150 ml de nata líquida (opcional)
- 
		1 cullerada d’oli d’oliva verge extra
- 
		1 branqueta de farigola fresca
- 
		Sal i pebre al gust
- 
		Crostons de pa, julivert o encenalls de pernil (opcional, per decorar)
	
	Preparació:
	Pelem i tallem les xirivies, la poma, la ceba i la patata.  Ho tallem a daus petits per facilitar la cocció.
	 
	En una cassola amb un rajolí d’oli d’oliva, sofregim la ceba a foc mitjà fins que es torni transparent. Hi afegim les xirivies i la patata i remenem durant 5 minuts.
	 
	Incorporem el brou de verdures i la branqueta de farigola. Ho portem a ebullició, tapem la cassola i ho deixem coure a foc suau durant uns 20 minuts o fins que les verdures estiguin toves.
	 
	Afegim la poma tallada a daus i ho cuinem durant 5 minuts més. La poma ens aportarà un toc lleugerament àcid i equilibrarà la dolçor de la xirivia.
	 
	Retirem la branqueta de farigola i ho tritura-ho tot amb una batedora fins a obtenir una crema ben fina. Si vols una textura més cremosa, afegim la nata líquida i ho tornem a triturar.
	 
	Afegim sal i pebre al gust. Servim la crema amb crostons de pa, unes fulles de julivert o el que ens agradi amb un rajolí d’oli d’oliva per sobre.
	 
	Si volem donar-hi un toc de sabor més intens també hi podem afegir nous picades o formatge parmesà ratllat. 
	
	
		
		 
	
		Bastonets de xirivia al forn
	
		Recepta d'Enara Parra
		Racions: 2
	
		Temps de preparació: 10 minuts
	
		Temps de cocció: 30-40 minuts
	
		
		
		

 
	
		
		Ingredients
	
		- 
			1 xirivia
- 
			1 cullerada d’oli d’oliva
- 
			1/4 de culleradeta de sal
- 
			1/4 de culleradeta de pebre negre mòlt
- 
			1/2 culleradeta de farigola o romaní sec
- 
			1/2 culleradeta d’all en pols (es pot substituir per all fresc)
		Procediment
	
		Escalfa el forn a 200°C, amb calor a dalt i a baix.
	
		 
	
		Pela la xirivia i talla-la a bastonets d’uns 5-6 cm de llarg. Posa'ls en un bol.
	
		 
	
		Afegeix la sal, el pebre, la farigola o el romaní, l’all en pols i l’oli d’oliva. Barreja-ho bé amb les mans perquè els bastonets quedin ben impregnats.
	
		 
	
		Col·loca els bastonets en una safata de forn, ben separats entre ells i en una sola capa. Pots cobrir la safata amb paper de forn per evitar que s’enganxin.
	
		 
	
		Forneja durant 30-40 minuts, o fins que estiguin tendres i lleugerament daurats.
	
		 
	
		Consell: Acompanya’ls amb una salsa de iogurt o una maionesa vegana per donar-los un toc extra de sabor!
		 
	
		 
	
		Bon profit! 😋
	
	
	Recepta original: rootsandcook.com