Crema de xirivia i poma amb un toc de farigola
Aquesta crema suau i aromàtica combina la dolçor de la xirivia amb l’acidesa de la poma i el perfum de la farigola, creant un plat reconfortant ideal per als mesos de fred.
Ingredients (per a 4 persones):
-
3 xirivies grans
-
1 poma Golden o Granny Smith
-
1 ceba
-
1 patata mitjana
-
750 ml de brou de verdures o aigua
-
150 ml de nata líquida (opcional)
-
1 cullerada d’oli d’oliva verge extra
-
1 branqueta de farigola fresca
-
Sal i pebre al gust
-
Crostons de pa, julivert o encenalls de pernil (opcional, per decorar)
Preparació:
Pelem i tallem les xirivies, la poma, la ceba i la patata. Ho tallem a daus petits per facilitar la cocció.
En una cassola amb un rajolí d’oli d’oliva, sofregim la ceba a foc mitjà fins que es torni transparent. Hi afegim les xirivies i la patata i remenem durant 5 minuts.
Incorporem el brou de verdures i la branqueta de farigola. Ho portem a ebullició, tapem la cassola i ho deixem coure a foc suau durant uns 20 minuts o fins que les verdures estiguin toves.
Afegim la poma tallada a daus i ho cuinem durant 5 minuts més. La poma ens aportarà un toc lleugerament àcid i equilibrarà la dolçor de la xirivia.
Retirem la branqueta de farigola i ho tritura-ho tot amb una batedora fins a obtenir una crema ben fina. Si vols una textura més cremosa, afegim la nata líquida i ho tornem a triturar.
Afegim sal i pebre al gust. Servim la crema amb crostons de pa, unes fulles de julivert o el que ens agradi amb un rajolí d’oli d’oliva per sobre.
Si volem donar-hi un toc de sabor més intens també hi podem afegir nous picades o formatge parmesà ratllat.
Bastonets de xirivia al forn
Recepta d'Enara Parra
Racions: 2
Temps de preparació: 10 minuts
Temps de cocció: 30-40 minuts

Ingredients
-
1 xirivia
-
1 cullerada d’oli d’oliva
-
1/4 de culleradeta de sal
-
1/4 de culleradeta de pebre negre mòlt
-
1/2 culleradeta de farigola o romaní sec
-
1/2 culleradeta d’all en pols (es pot substituir per all fresc)
Procediment
Escalfa el forn a 200°C, amb calor a dalt i a baix.
Pela la xirivia i talla-la a bastonets d’uns 5-6 cm de llarg. Posa'ls en un bol.
Afegeix la sal, el pebre, la farigola o el romaní, l’all en pols i l’oli d’oliva. Barreja-ho bé amb les mans perquè els bastonets quedin ben impregnats.
Col·loca els bastonets en una safata de forn, ben separats entre ells i en una sola capa. Pots cobrir la safata amb paper de forn per evitar que s’enganxin.
Forneja durant 30-40 minuts, o fins que estiguin tendres i lleugerament daurats.
Consell: Acompanya’ls amb una salsa de iogurt o una maionesa vegana per donar-los un toc extra de sabor!
Bon profit! 😋
Recepta original: rootsandcook.com