La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Laura Solans
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
18 setembre 2024 · 330
autor@
Laura Solans




L'Api-rave: l'hortalissa desconeguda que guanya popularitat

Has provat mai l'api-rave? Saps quines diferències té amb l'api comú? Si t'agrada descobrir nous aliments i conèixer les seves propietats, en aquest article trobaràs molta informació sobre una hortalissa d'aspecte peculiar però molt nutritiva, que potser encara no coneixes.

Què és l’api-rave?
 

L’api-rave és una varietat d'api conreada, principalment, per la seva arrel bulbosa, que és la part comestible. A diferència de l'api comú (Apium graveolens), que es conrea per les seves tiges, l’api-rave (Apium graveolens var. rapaceum) desenvolupa una arrel gran i nuosa que té un sabor similar al de l'api, però amb un toc més suau i terrós. Una vegada cuita, la seva textura és tendra i cremosa, ideal per a una varietat de preparacions culinàries.
 
Com que molta gent busca alternatives a la patata, que és rica en carbohidrats, l’api-rave s’ha posicionat com una opció popular en dietes baixes en carbohidrats, amb un augment de les vendes d'aquestes hortalisses en supermercats bio. A més, en els últims temps, l’api-rave s’està convertint en un ingredient estrella en cuines que aposten per la sostenibilitat i figures com el xef Marc Ribas n’han impulsat la seva visibilitat.

 
Et pot interessar: Cuines amb Marc Ribas: Què és l’api-rave?
 
 

Cultiu de l’api-rave a Catalunya

L’api-rave ha trobat un terreny fèrtil a Catalunya gràcies al seu clima mediterrani, que afavoreix el desenvolupament de l’hortalissa. Es conrea sobretot a la tardor i a l’hivern, ja que prefereix les temperatures fresques i humides. El podem trobar tant a prop de la costa com a l'interior, en zones que van des del nivell del mar fins als 800 metres d’altitud. Perquè pugui créixer bé necessita una terra ben drenada i rica en matèria orgànica.
A diferència de l’api, que es cultiva per les seves fulles, la part comestible de l’api-rave és l’arrel, que és gran, té forma de pilota i pesa entre 500 grams i 1 kg. A la base d’aquesta arrel inflada hi ha arrels més petites. A més, les fulles són una mica més petites i els pecíols estan buits i, per això, no es consumeixen.
 

Sabies què?

L’api-rave és una hortalissa hipertrofiada. Aquest terme significa que una part del cos (en aquest cas de la planta) ha crescut de manera exagerada. En l’api-rave es refereix a la seva arrel que s’ha engrandit més del normal i ha format una massa arrodonida i plena de nutrients: la part que ens mengem.  
 

Propietats de l’api-rave

L’api-rave és un aliment molt nutritiu, amb diverses propietats beneficioses per a la salut:
  • Baix en calories i carbohidrats: Ideal per a dietes baixes en calories, ja que aporta només 42 Kcal per cada 100 g.
  • Ric en fibra: Afavoreix la digestió i ajuda a mantenir una bona salut intestinal.
  • Font de vitamines i minerals: Conté vitamines K (essencial per a la salut dels ossos i la coagulació de la sang) i C (un antioxidant que enforteix el sistema immunitari i facilita l’absorció del ferro), i conté minerals com el fòsfor, el potassi i el manganès.
  •  
Et pot interessar: La hortaliza más fea está de moda: los secretos del apionabo
 
 

La seva història

Per conèixer els orígens de l’api-rave, hem de remuntar-nos als orígens de l’api, del qual és una varietat. L’api té les seves arrels a la conca del Mediterrani i al nord d'Europa, on ha estat conreat des de l'antiguitat. Els grecs i romans ja coneixien i utilitzaven diverses varietats d'api, principalment per les seves propietats medicinals i aromàtiques.
Durant l'edat mitjana, el coneixement i el cultiu de l'api es va estendre per Europa, i els monestirs hi van jugar un paper crucial. Els monjos es van encarregar de conrear i documentar les propietats d'aquestes plantes, assegurant el seu ús al llarg del temps.
Ara bé, no va ser fins al segle XVII que l’api-rave va començar a guanyar popularitat a Europa. Els agricultors europeus van seleccionar i conrear específicament aquesta varietat per les seves arrels gruixudes i nutritives. Una selecció gradual que va portar al desenvolupament de l’api-rave tal com el coneixem avui.
L’api-rave es va convertir en un cultiu comú a França i Alemanya durant els segles XVIII i XIX. Quan les opcions fresques eren limitades, aquesta hortalissa era una font essencial de nutrients durant l’hivern.

 
Et pot interessar: Apionabo, el cultivo de la Ilustración
 
 

Quins són els seus usos culinaris?

No saps com treure-li profit? L’api-rave es pot consumir de múltiples maneres i molta gent l’utilitza com una alternativa a la patata. El pots menjar cru en amanides, cuit en purés, sopes, guisats, gratinats, tempures, fregits, etc. El seu sabor suau i la seva textura cremosa el fan molt versàtil. 
 
Encara que el seu aspecte exterior pot semblar rugós i dur, el seu interior és blanc i té una textura suau i agradable al paladar.
 
Sobretot, l’api-rave ha guanyat popularitat en la gastronomia moderna. A més, el seu cultiu sostenible el fa especialment atractiu per a aquells que aposten per una alimentació més respectuosa amb el medi ambient i amb l’agricultura ecològica.
 
Aquest compromís amb la sostenibilitat, juntament amb les seves propietats nutricionals i la seva versatilitat a la cuina, converteixen l'api-rave en un ingredient cada vegada més valorat tant pels xefs com pels consumidors conscients.

 
Et pot interessar: Api-rave, receptes
 
 
Bibliografia
Origen producción Apionabo 
La hortalizan más  fea está de moda: los secretos del apionabo
El apionabo
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oli de tòfona 200 ml
Oli de tòfona 200 ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...