La teva veu
Or de Vall Major
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
07 maig 2024 · 1857
autor@
Laura Solans




Catalunya, territori de fruita dolça

Qui no ha salivat mai pensant en un mango recent collit de l'arbre o en una papaia ben sucosa? Fruites delicioses, però que no tenim a l'abast i que podrien ser perfectament substituïbles per la qualitat dels nostres préssecs, pomes, nectarines i peres de Catalunya.
Catalunya ofereix una àmplia varietat de fruites d’una dolçor extra i, sovint, la tenim tan a l’abast que no la valorem prou.  

La fruita a Catalunya és un sector molt important, tant pel que fa al consum intern com pel que fa a l’exportació. De fet, Catalunya exporta un 65% de la fruita dolça i cítrics (609,268 tones), en relació amb la seva producció global.
 
Gràcies a un territori ric en diversitat i a un clima mediterrani temperat, Catalunya ofereix una bona varietat de fruita que, a més, compta amb un valor de singularitat, i és que el conreu es porta a terme majoritàriament d'acord amb el sistema de producció integrada.
 
Si volem consumir productes sostenibles i de manera conscient, hem d’apostar per la fruita del territori i per la fruita de temporada. Ara bé, quina és la fruita més produïda a Catalunya? En quines zones es cultiva? En quina època de l’any podem consumir-la?
 
Ho descobrim. 
 
Catalunya és l'àrea més important de producció de fruita dolça d'Espanya que, alhora, és el novè productor mundial de préssec i nectarina, el divuitè productor mundial de pera i el trenta-setè de poma.
 
En les més de 108 mil hectàrees dedicades a fruiters i cítrics, cada any s'hi produeix al voltant d'un milió de tones (984.382tn) de poma, pera, préssec, nectarina, taronges, mandarines i llimones, principalment. 
 


 
 
Com es pot observar en el gràfic del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, a la nostra terra es cullen, sobretot, pomes, peres, préssecs, nectarines, albercocs i cireres, i això fa que es pugui gaudir d’una àmplia varietat de productes de temporada, locals i de proximitat.
 
La producció de fruita de llavors està encapçalada per les pomeres amb 298.000 Tones i, en menor quantitat, per les pereres, amb 132.000 Tones. 
 
Pel que fa a la fruita de pinyol, hi tenim, en primer lloc, els presseguers, amb 199.000 Tones, seguits dels nectariners (139.000), els cirerers i guinders (13.000) i, finalment, els albercoquers (9.100) i pruners (4900).
 

Calendari i zones de cultiu

Ja hem vist quina és la fruita dolça més produïda, ara anem a veure les zones on es cultiva i els mesos de producció. 
 
Malgrat que en l’actualitat es pot disposar de gairebé totes les varietats de fruita fresca durant tot l’any (conservant-la en cambres frigorífiques, cultivant-la en hivernacles o important-la), les seves varietats tenen una distribució estacional tradicional, i tenir-ho en compte, a la vegada que se’n promou el consum de proximitat, fa que la fruita sigui més econòmica i més saborosa. 
 
Si tenim en compte això, afavorirem el desenvolupament rural i serem més sostenibles.
 

Quan es considera que una fruita és de proximitat?

Es considera que és fruita fresca de proximitat quan prové d’una distància propera respecte del lloc on es produeix i es consumeix. A Catalunya, s’ha regulat l’acreditació de la venda de proximitat de productes agroalimentaris, que identifica amb uns logotips els que tenen un sol intermediari (circuit curt) o els que es venen sense cap intermediari (venda directa), mitjançant el Decret 24/2013, de 8 de gener.
 
Si la gent coneix bé el calendari òptim el consum serà més conscient.
 
Gràfic del calendari de fruites de temporada a Catalunya:


 
 
  • El calendari d’aliments de temporada només és una referència per associar la recol·lecta de productes amb les estacions. Les temporades es poden desplaçar, escurçar o allargar segons el temps que faci cada any.
  • Els climes i les condicions per a l’agricultura que es donen al país són molt variats i no se’n pot fer un retrat precís sense dedicar-hi un llibre sencer.
 

Els beneficis de la fruita

La fruita fresca hidrata i aporta una gran quantitat de vitamines, minerals i fibra, que la fan indispensable en qualsevol dieta mediterrània, un dels models alimentaris més saludables i sostenibles, declarat patrimoni immaterial de la UNESCO. 
 
Tot i la rellevància en la producció i les dades que demostren els seus beneficis, el consum total de fruita de la població és baix. El consum recomanat se situa en un mínim de 3 racions al dia de fruita, on una ració equival a uns 150 g. Segons les enquestes de salut a Catalunya (ESCA), la mitjana de consum de fruita de la població general (infantil i adulta) de Catalunya l’any 2019 va ser de 255 g/dia (1,7 racions).

 
Vídeo: Catalunya, on la fruita és cultura



 
Si apostem per la fruita del territori i per la fruita de temporada, a més de gaudir de la seva qualitat excepcional, donarem suport al sector agrícola i evitarem l’impacte mediambiental que genera el consum i la importació de fruita d'altres països.
 
 
BIBLIOGRAFIA
El sector de la fruita i l’horta a Catalunya
Les fruites
Les fruites - Monogràfic
Calendari d’aliments de temporada

 

 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva