La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Nadine Campos
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Oidà!
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Receptes Express
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
Marina Miralles
BonaTerra
Albert «Cocina de»
11 abril 2022 · 1272
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Té sentit afegir sucre a una massa de pa sense gluten?

He vist que molta gent afegeix sucre a les seves masses. Això fa que el pa sense gluten sigui millor? Implica una millora en l'esponjositat o el volum?
És una de les preguntes que més em fan en els tallers: «tu li poses sucre?», i jo responc «per a què?». Seguidament, per norma, se sent un silenci, o algú diu «per a la fermentació».
 
Sortim de dubtes.
 

El test

Per sortir de dubtes he realitzat un test comparatiu. Com que no tenia sucre a mà he fet servir panela (suc de canya de sucre solidificat), i aprofitant la situació he afegit una massa amb mel. Finalment he fet 3 masses:
 
  • Massa amb panela
  • Massa amb mel
  • Massa bàsica (sense edulcorant)
 
Lògicament, el procés de les tres masses és el mateix: mescla, primer repòs en fred, format en motlle, segon repòs i forn. Per obtenir un resultat més fiable, he posat la mateixa quantitat de massa a cada motlle. Així, aquests 40 g afegits de sucre/mel no intervenen en el volum final del pa.


 

Resultats

  • Hi ha una cosa lògica i evident: els pans amb edulcorant tenen un sabor i aroma dolç, que recorda a un croissant. Potser es nota més en el de panela.
  • Els pans amb mel i panela són mes foscos.
  • Quant a esponjositat, crosta, humitat: és la mateixa en els tres pans.
  • El volum és una mica més gran en el pa de panela i en el bàsic. Però la diferència no és rellevant.
 

Opinió personal. Sucre.

 
Afegir sucre o mel no ha millorat el pa més enllà de donar-li un color més daurat.
Així que, ja ho saps, pots estalviar-te afegir aquest ingredient.
 
Ei! Si t'agraden els pans amb un punt dolç, el sucre o la mel poden ser grans aliats.
 
Què crec jo? Deixem els edulcorants per fer pans de pessic, galetes, brioixos, croissants, etc. És la meva opinió.
 
NOTA: Vaig pensar que la mel o la panela accelerarien la fermentació però no ha estat així.
 
 
Lectura recomanada: Què passa si afegeixo mantega al meu pa sense gluten?
 
 
Si t'ha agradat, perquè no m'ajudes i ho comparteixes? Gràcies!

Mamafermenta
Mamafermenta

Jordi Bosch fa pa de fajol, un pseudocereal d'alt valor nutricional, ecològic i, en aquest cas, conreat a Catalunya. El seu lloc de producció és l'obrador Veamat, una iniciativa de l'ajuntam...

 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...