He estat fent proves amb la farina d'ametlla en les meves receptes de pa sense gluten i t'explico els resultats. És una farina low carb estupenda!
article original mamafermenta.org
Farina d’ametlla. Apunts a tenir en compte.
Abans de fer servir una farina cal preguntar-se: «què m’aporta aquesta farina?»
Això és el que jo m’he preguntat abans de fer un pa sense gluten amb farina d’ametlla.
La resposta està en les seves propietats nutricionals:
-
Té un baix índex glucèmic.
-
És apta per a dietes LOW CARB (amb baix contingut en hidrats de carboni).
-
Conté magnesi, un mineral que ens ajuda a conciliar el son, redueix l’estrès, combat la inflamació, augmenta el rendiment muscular…
-
El seu contingut en proteïnes no està gens malament (20 g per cada 100 g de producte).
Curiositat sobre les ametlles.
Durant mil·lennis, les ametlles van ser tòxiques i no aptes per al consum humà a causa del seu contingut de cianur.
No obstant això, una mutació genètica ocorreguda fa aproximadament 10.000 anys va eliminar aquesta toxicitat, transformant les ametlles en un aliment segur i nutritiu.
Cal estar agraïts als nostres avantpassats, que van seleccionar i conservar aquest regal de la natura.
Fa 10.000 anys totes les ametlles eren amargues i tòxiques.
Farina d’ametlla: funciona en els pans sense gluten?
Mans a la massa! És el moment de fer una prova i enfornar un pa sense gluten amb farina d’ametlla.
Per veure realment com afecta aquesta farina a l’esponjositat/volum/crosta del pa, he volgut fer una segona massa que no inclogui aquesta farina, per comparar resultats.
Aquesta segona massa és «la de sempre», una recepta bàsica de pa sense gluten que inclou farines de fajol, arròs i blat de moro.
La farina d’ametlles és l’ingredient bàsic de la tarta de santiago.
Pa amb farina d’ametlla. Resultats del test.
pa sense gluten amb farina d'ametlla
Vegem com afecta la farina d’ametlla al nostre pa sense gluten:
-
Esponjositat. Els dos pans tenen la mateixa esponjositat, per tant, la farina d’ametlla no afecta aquesta característica.
-
Volum. La farina d’ametlla fa que el pa perdi volum.
-
Sabor. La farina d’ametlla aporta un sabor dolç molt interessant. Genial per combinar amb altres farines dolces per fer pans «per a llaminers». Si t’agraden els pans dolços, mira aquest article sobre la farina de moniato.
Farina d’ametlla i pa sense gluten. Conclusió.
No t’ho pensis. PROVA-LA.
Agafa la teva recepta de pa sense gluten i substitueix part de la farina per aquesta dolça i nutritiva delícia.
Et recomano començar per un 10 o 15 % respecte al total de farines. Si la teva recepta conté 500 g de farines, substitueix 40 o 50 g per farina d’ametlles i observa el resultat.
Si ets dels que cuida la seva salut, crec que la farina d’ametlles és una bona opció, gràcies al seu contingut en proteïnes i magnesi. El seu baix índex glucèmic també és molt interessant.
Si no t’agrada que el pa perdi volum, potser hauries de buscar altres opcions.