Les llenties són un aliment bàsic en moltes cultures culinàries del món, també a Catalunya.
Amb una gran varietat disponible, cada tipus de llentia ofereix una combinació única de textura, sabor i propietats nutricionals. A continuació, explorarem les diferents varietats més comunes de llenties que es consumeixen a Catalunya, les seves característiques i com utilitzar-les a la cuina.
Les llenties són un aliment versàtil i beneficiós per a la salut, consumit tant en plats calents a l'hivern com freds a l'estiu. Van ser una de les primeres plantes cultivades pels humans gràcies a la seva versatilitat i la fàcil adaptació als diferents climes. Formen part de la familia de les lleguminoses com ho són també les mongetes, els pèsols, les faves i la soja.
Les llenties es classifiquen entre petites com les pardines, beluga, verdina o de Puy i grosses com la reina o castellana. També en podem trobar de pelades, com les vermelles. El consum de llegums ajuda a controlar el pes, la diabetis i millora la salut cardiovascular i intestinal.
Els llegums són una alternativa sostenible a la carn, ja que necessiten molta menys aigua per produir-se. Una ració de llegums cuits aporta entre 15-20 grams de proteïnes, comparables a les racions de carn i peix. Tot i no contenir tots els aminoàcids essencials, combinant llenties amb cereals, fruits secs o llavors s'obté una proteïna completa.
Són riques en proteïnes, hidrats de carboni, fibra, minerals, vitamines i antioxidants, i estan lliures de sucres simples, greixos saturats, colesterol, sodi i gluten.
Quines varietats de llenties podem trobar habitualment?
Algunes de les més conegudes i consumides són:
-
Llenties Pardines: petites i de color marró clar, es cuinen ràpidament (20-30 minuts), de textura ferma fins i tot un cop cuinades. Són ideals per a fer amanides i guisats.
-
Llenties Verdusques (Verdes) són de mida mitjana i color verd. Temps de cocció d'uns 30-45 minuts. De textura consistent són bones per a plats de cullera com sopes i estofats. Funcionen molt bé en amanides tèbies amb verdures.
-
Llenties Vermelles són de color ataronjat o vermell, es cuinen mol ràpidament, uns 10-15 minuts i es desfan fàcilment amb la cocció. Són ideals per a purés i cremes, també per espessir sopes i guisats.
-
Llenties Negres (Beluga) són petites i de color negre, semblans al caviar beluga. Temps de cocció d'uns 25-30 minuts. De textura suau però ferma. Són bones per amanides i guarnicions.
-
Llenties Marrons (Comunes). De mida mitjana i color marró fosc. Es cuinen en uns 35-45 minuts i tenen una textura suau. Versàtils per a una gran varietat de plats com sopes, estofats, hamburgueses vegetals i plats de cullera tradicional.
Algunes idees per cuinar llenties
Renteu les llenties amb aigua freda abans de cuinar-les per tal d'eliminar impureses. No cal posar-les en remull, excepte les llenties més grans si es vol reduir el temps de cocció.
Característiques segons la varietat:
Llenties Pardines i Verdes: Portar a ebullició amb aigua (1 part de llenties per 2,5 parts d'aigua). Cuinar a foc lent fins que estiguin tendres.
Llenties Vermelles: Portar a ebullició amb aigua (1 part de llenties per 2 parts d'aigua). Cuinar durant 10-15 minuts fins que es desfacin.
Llenties Negres: Portar a ebullició amb aigua (1 part de llenties per 2,5 parts d'aigua). Cuinar durant 25-30 minuts fins que estiguin tendres.
Algunes de les receptes més populars:
Llenties amb Xoriço: Un plat clàssic on les llenties pardines es cuinen amb xoriço, verdures i espècies.
Amanida de Llenties: Amb llenties negres, verdures fresques i una vinagreta de mostassa.
Crema de Llenties Vermelles: Llenties vermelles cuinades amb ceba, pastanaga, i espècies, tot passat per la batedora fins a obtenir una crema suau.
Les llenties són un aliment versàtil i nutritiu que s'adapta a una gran varietat de plats i preferències culinàries. Amb les seves diverses varietats, és fàcil trobar la llentia perfecta per a cada ocasió!
Fonts:
fundacioalicia.cat
etselquemenges.cat
ccma.cat