La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
21 agost 2024 · 452
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




Les llenties, textura i sabor a la cuina!

Les llenties són un aliment bàsic en moltes cultures culinàries del món, també a Catalunya. Amb una gran varietat disponible, cada tipus de llentia ofereix una combinació única de textura, sabor i propietats nutricionals. A continuació, explorarem les diferents varietats més comunes de llenties que es consumeixen a Catalunya, les seves característiques i com utilitzar-les a la cuina.
 
Les llenties són un aliment versàtil i beneficiós per a la salut, consumit tant en plats calents a l'hivern com freds a l'estiu. Van ser una de les primeres plantes cultivades pels humans gràcies a la seva versatilitat i la fàcil adaptació als diferents climes. Formen part de la familia de les lleguminoses com ho són també les mongetes, els pèsols, les faves i la soja.
 
 
Les llenties es classifiquen entre petites com les pardines, beluga, verdina o de Puy i grosses com la reina o castellana. També en podem trobar de pelades, com les vermelles. El consum de llegums ajuda a controlar el pes, la diabetis i millora la salut cardiovascular i intestinal.
 
 
Els llegums són una alternativa sostenible a la carn, ja que necessiten molta menys aigua per produir-se. Una ració de llegums cuits aporta entre 15-20 grams de proteïnes, comparables a les racions de carn i peix. Tot i no contenir tots els aminoàcids essencials, combinant llenties amb cereals, fruits secs o llavors s'obté una proteïna completa.
 
Són riques en proteïnes, hidrats de carboni, fibra, minerals, vitamines i antioxidants, i estan lliures de sucres simples, greixos saturats, colesterol, sodi i gluten.
 

Quines varietats de llenties podem trobar habitualment?

Algunes de les més conegudes i consumides són:
 
  • Llenties Pardines: petites i de color marró clar, es cuinen ràpidament (20-30 minuts), de textura ferma fins i tot un cop cuinades. Són ideals per a fer amanides i guisats.
 
  • Llenties Verdusques (Verdes) són de mida mitjana i color verd. Temps de cocció d'uns 30-45 minuts. De textura consistent són bones per a plats de cullera com sopes i estofats. Funcionen molt bé en amanides tèbies amb verdures.
 
  • Llenties Vermelles són de color ataronjat o vermell, es cuinen mol ràpidament, uns 10-15 minuts i es desfan fàcilment amb la cocció. Són ideals per a purés i cremes, també per espessir sopes i guisats.


 
  • Llenties Negres (Beluga) són petites i de color negre, semblans al caviar beluga. Temps de cocció d'uns 25-30 minuts. De textura suau però ferma. Són bones per amanides i guarnicions.
 
  • Llenties Marrons (Comunes). De mida mitjana i color marró fosc. Es cuinen en uns 35-45 minuts i tenen una textura suau. Versàtils per  a una gran varietat de plats com sopes, estofats, hamburgueses vegetals i plats de cullera tradicional.
 
 

Algunes idees per cuinar llenties

Renteu les llenties amb aigua freda abans de cuinar-les per tal d'eliminar impureses. No cal posar-les en remull, excepte les llenties més grans si es vol reduir el temps de cocció.
 

Característiques segons la varietat:
 

Llenties Pardines i Verdes: Portar a ebullició amb aigua (1 part de llenties per 2,5 parts d'aigua). Cuinar a foc lent fins que estiguin tendres.

Llenties Vermelles: Portar a ebullició amb aigua (1 part de llenties per 2 parts d'aigua). Cuinar durant 10-15 minuts fins que es desfacin.

Llenties Negres: Portar a ebullició amb aigua (1 part de llenties per 2,5 parts d'aigua). Cuinar durant 25-30 minuts fins que estiguin tendres.



Algunes de les receptes més populars:

 
Llenties amb Xoriço: Un plat clàssic on les llenties pardines es cuinen amb xoriço, verdures i espècies.
Amanida de Llenties: Amb llenties negres, verdures fresques i una vinagreta de mostassa.
Crema de Llenties Vermelles: Llenties vermelles cuinades amb ceba, pastanaga, i espècies, tot passat per la batedora fins a obtenir una crema suau.
 




Les llenties són un aliment versàtil i nutritiu que s'adapta a una gran varietat de plats i preferències culinàries. Amb les seves diverses varietats, és fàcil trobar la llentia perfecta per a cada ocasió!


Fonts:
fundacioalicia.cat
etselquemenges.cat
ccma.cat


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà del Montsec  1/2 gr
Safrà del Montsec 1/2 gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...