autor@
                
                    
                    Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.
                    
                 
                
                
                
             
            
            
	    
            La xicoira, la planta silvestre que guanya popularitat
            
               
La xicoira (Cichorium intybus) és una planta que sovint passa desapercebuda als marges dels camins o als camps abandonats, però que amaga un gran valor tant gastronòmic com medicinal. Coneguda per les seves flors blaves i les seves fulles amargues, la xicoira ha estat utilitzada durant segles per diferents cultures, i avui en dia està tornant a guanyar popularitat gràcies als seus beneficis per a la salut.
            
            
            
            
             
            
            
            
             	 
	 
	Una planta que es menja
	Les fulles de xicoira són comestibles i s'utilitzen sobretot en amanides o bullides, especialment a la cuina mediterrània. El seu gust amarg ajuda a estimular la digestió i a equilibrar plats amb ingredients més greixosos. A Itàlia i al sud de França, per exemple, és habitual trobar plats a base de xicoira cuinada amb all i oli d’oliva.
	 
	A més, l’arrel de la xicoira és coneguda per ser un substitut del cafè. Torrada i mòlta, proporciona una beguda sense cafeïna amb un gust intens i una lleugera dolçor natural. Aquest ús es va popularitzar durant períodes de guerra o escassetat, i encara es fa servir avui dia com a opció saludable.
	
	
 
	 
	 
	Propietats medicinals
	Des del punt de vista medicinal, la xicoira té diverses aplicacions reconegudes. És digestiva, depurativa i lleugerament laxant. Ajuda al fetge i la vesícula biliar, i estimula la producció de bilis. També és útil com a diürètic natural, ajudant a eliminar líquids del cos.
	 
	La planta conté inulina, un tipus de fibra prebiòtica que afavoreix la salut intestinal i pot ajudar a controlar el sucre en sang. Aquesta propietat la fa interessant per a persones amb diabetis o problemes digestius.
	 
	Una planta amb història
	La xicoira ja era coneguda pels antics egipcis, grecs i romans, que la valoraven pels seus efectes sobre el sistema digestiu. Durant l’Edat Mitjana es va cultivar als horts monàstics i formava part de moltes receptes de la medicina popular.
	 
	Avui, amb el ressorgiment de l’interès per les plantes silvestres i els remeis naturals, la xicoira torna a ocupar un lloc destacat entre els ingredients saludables i sostenibles.
	 
	 
	 
	La xicoira és molt més que una mala herba. És una planta amb història, amb gust i amb propietats que la converteixen en un tresor natural a redescobrir. Tant si la vols incloure a la cuina com si t’interessen les plantes medicinals, val la pena tenir-la present.
	 
	
	Referències:
	
		
		
			Fitxa completa de la xicoira - Etnobotànica.cat
	 
 
La xicoira - El medi natural del Bages
La xicoira - Gastronomia salvatge