autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta
La sensibilitat al gluten no celíaca
Et fa mal la panxa quan menges aliments amb gluten. Et fas les proves de la celiaquia i surten negatives. Potser tens sensibilitat al gluten no celíaca.
imatge
Què és la sensibilitat al gluten no celíaca.
És el terme utilitzat per descriure alguns símptomes intestinals i extraintestinals produïts per la ingesta d'aliments que contenen gluten.
Celiaquia i sensibilitat al gluten: és el mateix?
La sensibilitat al gluten únicament es manifesta amb símptomes, mentre que els pacients celíacs, a més, presenten lesions intestinals degudes a la ingesta de gluten.
Com puc saber si soc sensible al gluten?
Els símptomes de la sensibilitat al gluten són els mateixos que els de la celiaquia, entre els quals:
-
Inflor.
-
Diarrea o restrenyiment.
-
Nàusees.
-
Mal de cap.
-
Boira del cervell.
-
Dolor a les articulacions.
-
Neuropatia.
-
Fatiga.
-
Dolor abdominal.
-
Depressió.
Si, quan menges aliments que contenen gluten, sents algun dels símptomes que hem descrit (o altres), el millor és que vagis al teu metge per descartar la malaltia celíaca.
Un cop descartada la celiaquia, el teu metge potser també voldrà descartar l'al·lèrgia al blat i procedirà amb les proves pertinents.
Si es descarta l'al·lèrgia al blat i la celiaquia, segurament estarem davant d'un cas de sensibilitat al gluten no celíaca.
Què diu la ciència?
He buscat alguns estudis científics sobre la sensibilitat al gluten no celíaca. Vull destacar el següent:
-
Segons aquest estudi, el gluten no és l’únic «sospitós» de provocar els símptomes. Altres possibles culpables inclouen els inhibidors de l'amilasa-tripsina i els FODMAP. Cada un d’aquests conté gluten, però és possible que el gluten no sigui la causa de la síndrome. Al-Presa A, Volta U, Auricchio R, Castillejo G, Sanders D, Cellier C, Mulder CJ, Lundin KAE. European Society for Study of Coeliac Disease (ESsCD) guideline for coeliac disease and other gluten-related disorders. United European Gastroenterol J. 2019. Doi: 10.1177/2050640619844125.
Soc sensible al gluten. I ara què?
Si has estat diagnosticat definitivament com a sensible al gluten, hauràs de seguir el tractament que proposi el teu metge de capçalera.
El tractament no és altre que SEGUIR UNA DIETA LLIURE DE GLUTEN. És el moment d'investigar i conèixer l'ampli mercat dels aliments sense gluten.
Et recomano aquesta lectura, per saber quins aliments són «aptes»:
Sensibilitat al gluten no celíaca. Reflexió final.
Moral: si no se’t posa bé el gluten, ves al
metge. Descarta l'al·lèrgia al gluten i la celiaquia i finalment tindràs el teu diagnòstic. És moment de
canviar la teva alimentació, una nova vida!
Vols aprendre a fer pa sense gluten?
Curs online d'iniciació al Pa Sense Gluten