Una bona manera d'augmentar el sabor i el valor nutricional del teu pa és afegir-hi llavors. Saps quina és la millor manera de fer-ho? T'ho explico en aquest article.
Ja saps que en aquest bloc parlem de pa sense gluten. Però avui et parlaré d'un tema que és aplicable als dos mons: a les MASSES DE PA AMB GLUTEN i a les MASSES DE PA SENSE GLUTEN.
Quan afegeixes llavors a les teves masses, multipliques el sabor, l'aroma i el valor nutricional dels teus pans. Per tant, és molt recomanable!
Però compte, cal fer-ho de la manera correcta.
He dividit aquest article en dues seccions: Afegir llavors a dins de la massa i Afegir llavors decoratives a l'exterior de les masses.
Afegir llavors dins de les masses.
La lògica no funciona.
Deus estar pensant: afegir llavors? Fàcil: afegeixo un grapat de llavors a la massa i pim pam.
No és tan fàcil.
He d'advertir-te d'un parell de coses:
-
El valor nutricional de les llavors es redueix si no les afegeixes correctament. Vegem la manera correcta de fer-ho.
Torrar i remullar les llavors. El sistema ideal.
Primer de tot, quantes llavors afegiràs? Això depèn del tipus de pa que vulguis fer.
Si no en tens ni idea, aquí tens un bon punt de partida: 20 g de llavors per cada 100 g de farina. Prova amb aquesta quantitat i fes els ajustaments que creguis a les masses posteriors.
Preparació de les llavors.
La nit anterior, torra les llavors en una paella, sense oli. Quan comencin a daurar-se (compte, que no es cremin, remena-les constantment), aboca-les en un bol amb aigua. L'ideal és que l'aigua estigui freda, però si és a temperatura ambient també et serveix.
Quina quantitat d'aigua hi ha d'haver al bol? Com a mínim 3 vegades el volum de les llavors. Les llavors han de quedar ben cobertes per l'aigua perquè es refredin ràpidament.
TRUC: Afegeix a l'aigua un pessic de sal. Això frenarà l’activitat fermentativa.
Amb aquest torrat/remull aconseguim treure els antinutrients de les nostres llavors i fer-les molt més nutritives.
A més, el torrat millora molt el sabor i l'aroma de les llavors.
Colar i afegir.
Després de 12 a 24 h, escorre les llavors i descarta l'aigua del remull.
Durant el repòs les llavors absorbeixen aigua i se saturen. Això ens va com anell al dit.
Imagina: tens la teva recepta de pa dominada; sempre surt un pa genial del forn. Ara vols millorar-lo amb un grapat de llavors.
Com fer que les llavors no et robin l'aigua de la massa? Saturant-les d'aigua. Per això l'ideal és posar-les en remull. Ho veus?
D’aquesta manera, podem afegir llavors a qualsevol massa, sense necessitat de corregir la quantitat d’aigua i sense por d’acabar amb una massa més ferma. Genial, no?
Afegir llavors decoratives a l'exterior de les masses.
Si vols posar unes llavors decoratives a les teves masses, aquí tens uns consells:
-
És millor posar les llavors en cru. Si les poses torrades podrien cremar-se al forn. Les pots posar en remull la nit anterior per millorar-ne el valor nutricional.
-
Abans d'afegir-hi les llavors, humiteja la massa amb aigua. D'aquesta manera, les llavors quedaran adherides i no cauran amb el moviment de les masses.
-
He provat moltes llavors per a decoració i, les millors, amb diferència, són les de sèsam. Prova-les!
afegint llavors a les masses
panets sense gluten amb llavors
La manera correcta d’afegir llavors a una massa de pa. Reflexió final.
Si afegeixes llavors a la teva massa seguint els meus consells, quedaràs al·lucinada.
Un cop ho has provat és difícil tornar al pa «bàsic». Que bo! I que nutritiu, també!
T'ha agradat aquest article? Comparteix-lo