La teva veu
Eco Pagesos
Jordi Bosch - Mama Fermenta
mel el remei
Laura Solans
Formatgeria Mas d'Eroles
Clot de les Soleres
Oidà!
Nadine Campos
Avui Sortim
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
Món Ferment
14 agost 2024 · 192
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




Fruits vermells a l'estiu

A l'estiu, els fruits vermells són protagonistes a les taules catalanes. Aquests fruits no només són deliciosos, sinó que també ofereixen una gran quantitat de beneficis per a la salut. Us presentem alguns dels fruits vermells que podem consumir a Catalunya!

Les fruites vermelles o de bosc ofereixen una gran varietat de sabors i textures, és important que si les trobem a la natura poguem disgingir les comestibles i les tòxiques. Davant del dubte millor no consumir-les per evitar riscos de salut. Molts d'aquests fruits ja es comercialitzen i els podem trobar al mercat, agrobotigues i comerços de proximitat.
 

Fruits vermells comestibles 

 

Gerds

Els gerds són fruits del Rubus idaeus, creixen en zones humides a partir dels 800-1000 m d'altura. Són dolços i fàcils de collir, sovint es troben junt amb les móres. Els gerds són rics en vitamines C i K, fibra dietètica i antioxidants. Ajuden a millorar la salut cardiovascular, enfortir el sistema immunitari i promoure la salut digestiva.


etselquemenges.cat
 

Móres d'Esbarzer

Les móres (Rubus fruticosus) són comunes i es troben des del nivell del mar fins a les muntanyes. Són nutritives, antioxidants i es poden menjar crues o fer-ne melmelada.


gastronomiasalvatge.com
 

Nabinera o Nabiu

La Nabinera o Nabiu ( Vaccinium nyrtillus) es troba en boscos d'alta muntanya, més aviat obacs, del Pirineu, a partir dels 1.300 metres d'altitud i fins al límit del bosc. Fruit  amb grans propietats antioxidants.


etselquemenges.cat
 

Esbarzer Nan

El Rubus saxatilis és una planta petita que creix en sòls rics en humus a altes altituds. Els seus fruits són petits, àcids i tenen poca carn.


gastronomiasalvatge.com
 

Grosella

La grosella (Ribes petraeum i Ribes alpinum) creix a alçades de 2000 m. Els fruits són petits, sucosos però aspres, i comestibles tot i que poc dolços. Les groselles són riques en vitamina C, potassi i antioxidants. Ajuden a millorar la circulació sanguínia, reforçar el sistema immunitari i prevenir l'envelliment cel·lular.


gastronomiasalvatge.com
 

Cirereta d'Arç

L'arç blanc (Crataegus monogyna) produeix fruits a finals d'estiu, comestibles, farinosos i rics en vitamina C. Perduren fins a l'hivern i són un bon aliment per als ocells.


gastronomiasalvatge.com


Grataculs

Els fruits de la gavarrera (Rosa canina) són rics en vitamina C. Es recullen a la tardor i es poden consumir crus després de tractar-los amb vinagre i sal.


gastronomiasalvatge.com
 

Boixerola

La boixerola (Arctostaphylos uva-ursi) creix a partir dels 800 m, formant colònies en zones humides. Els seus fruits són comestibles però farinosos.  La boixerola és coneguda per les seves propietats diürètiques i antiinflamatòries. També conté antioxidants que ajuden a protegir les cèl·lules del dany oxidatiu.


gastronomiasalvatge.com
 

Maduixes de Bosc

Les maduixetes de bosc maduren a partir del juliol en zones ombrívoles i humides de l'alta muntanya. Són molt saboroses. Les maduixes de bosc són una font excel·lent de vitamina C, manganès, i antioxidants. Són conegudes per les seves propietats antiinflamatòries i el seu suport a la salut de la pell.


florscatalunya.cat
 

Moixera de Guilla

La moixera de guilla (Sorbus aucuparia) produeix fruits taronges petits, difícils d'aprofitar per la seva mida, però es poden fer confitures. Els fruits de la moixera de guilla contenen vitamines C i A, i antioxidants. Són útils per millorar la salut ocular i reforçar el sistema immunitari.


gastronomiasalvatge.com
 

Servera amb Serves

La servera (Sorbus domestica) produeix serves, fruits oblidats, que són com petites pomes amb textura de pera farinosa. Es troben en zones d'antics conreus.


gastronomiasalvatge.com
 

Sabuc, el Saüc Vermell

El saüc vermell (Sambucus racemosa) és una planta tòxica i els seus fruits no es mengen crus, però es poden fer confitures.


gastronomiasalvatge.com


 
Els fruits vermells de l'estiu no només són una delícia per al paladar, sinó que també aporten una gran quantitat de beneficis per a la salut. A Catalunya, el seu cultiu en zones muntanyoses i humides assegura cada cop més una producció abundant i de qualitat.
 
 

 
 
Fonts
Ets el que menges
Fundació Alícia
Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya
gastronomiasalvatge





 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Cervesa BdeGust eco
Cervesa BdeGust eco

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...