La teva veu
Or de Vall Major
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
31 desembre 2024 · 84
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




Els 12 grans de la sort: història i simbolisme del raïm per Cap d'Any

La tradició de menjar dotze grans de raïm durant les campanades de Cap d'Any és una pràctica arrelada a Espanya i en alguns països llatinoamericans. Aquest costum, que simbolitza la bona sort per als dotze mesos vinents, té els seus orígens a principis del segle XX.

La teoria més estesa situa l'inici d'aquesta tradició l'any 1909, quan una collita excepcionalment abundant de raïm al Vinalopó, a Alacant, va portar els viticultors a buscar maneres creatives de vendre l'excedent. Així, van promocionar el consum de dotze grans de raïm durant les campanades de Cap d'Any com a símbol de bona sort per a l'any entrant. 
 
Tanmateix, hi ha altres teories que apunten a un origen anterior. Algunes fonts indiquen que ja a finals del segle XIX, la burgesia espanyola havia adoptat el costum francès de menjar raïm i brindar amb xampany per acomiadar l'any. Aquest hàbit va ser imitat de manera irònica per les classes populars, que es reunien a llocs públics com la Puerta del Sol de Madrid per menjar raïm durant les campanades, consolidant així la tradició. 
 
Amb el pas del temps, aquesta pràctica s'ha estès i consolidat, convertint-se en un element indispensable de les celebracions de Cap d'Any a Espanya. Actualment, és habitual que les famílies preparin dotze grans de raïm per persona, sovint sense llavors ni pell, per facilitar-ne el consum ràpid al compàs de les dotze campanades que marquen l'inici del nou any.
 

Sigui quina sigui la tradició que celebris, des d'Oidà aprofitem per desitjar-te un Bon Any nou!!



Fonts
cadenaser.com
Vadegust.com
elnacional.cat

sompollenca.com

 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Mel de milflors 1kg
Mel de milflors 1kg

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...