La teva veu
Laura Solans
Or de Vall Major
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
11 setembre 2024 · 520
autor@
Oidà




El Gavarró: El tresor vermell amagat als boscos de Catalunya

El gavarró, conegut popularment com a grataculs, és un petit tresor de la natura que sovint passa desapercebut pels camins i boscos de Catalunya. Aquest fruit vermell brillant, de forma rodona i de la mida d'una oliva petita, és el fruit del roser silvestre (Rosa canina), una planta resistent i de fullatge espinós que trobem a marges de camins, prats i zones muntanyoses de tot el territori.
Els tapaculs, fruits de la gavarrera (Rosa canina) ©Francesc Rodríguez
metode.cat




L’origen del roser silvestre es remunta a temps immemorials, ja que és una planta autòctona de les regions temperades d'Europa, Àsia i Àfrica del Nord. A Catalunya, ha estat present des de sempre, i les seves propietats han estat conegudes i valorades per les civilitzacions que han habitat aquestes terres.

El nom científic d'aquesta planta, Rosa canina, es deu a la semblança entre els seus espinosos agullons i els ullals dels gossos. El fruit, conegut com a cinorròdon, té una etimologia que prové d'una paraula composta d'origen grec (kion + rhodon), que es tradueix com 'roser caní'. En la tradició popular, aquest nom es va associar a la creença que la planta s'utilitzava per tractar la ràbia.



wikipendia
 
El gavarró és comestible i tradicionalment s'ha utilitzat per les seves propietats nutritives i medicinals. Des de temps antics, s'han aprofitat les seves virtuts per fer confitures, melmelades, infusions i fins i tot licors. El seu gust és peculiar, lleugerament àcid però dolç alhora, i quan es consumeix en infusió, ofereix un sabor delicat i agradable.
 
Aquest petit fruit és una autèntica bomba de vitamina C, arribant a tenir fins a 20 vegades més quantitat que els cítrics com la taronja. A més, és ric en antioxidants, que ajuden a enfortir el sistema immunitari, i conté vitamines A, D i E, així com àcids grassos essencials. Per això, el gavarró és un remei natural molt valorat per prevenir refredats i altres afeccions respiratòries, així com per millorar la salut de la pell i els cabells.
 
Una de les curiositats més singulars del gavarró és el seu sobrenom, grataculs. Aquest nom tan evocador prové de la sensació de picor que produeixen les petites llavors peludes que es troben a l'interior del fruit quan entren en contacte amb la pell. De fet, a part del seu ús com a aliment i remei, aquests pèls es van utilitzar en bromes tradicionals per causar picor a les persones, fet que explica l'origen d'aquest nom popular.


Jardí botànic de la Universitat de València
 
El gavarró és molt més que un simple fruit vermell. És un superaliment natural amb una història rica i diversa, ple de propietats beneficioses per a la salut i envoltat de curiositats que el fan encara més interessant. Una petita joia de la nostra flora que val la pena descobrir i aprofitar.



Gratacool
Gratacool

Gratacool és una empresa que recolecta el fruit del roser silvestre: el gratacul, gavarrera o escaramujo. Un fruit que és un autèntic nutricèutic, molt ric en vitamina C, polifenols, galac...



 
 
Referències:
 
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya
Gastronomia salvatge
Revista Mètode de la Universitat de València



 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Alvocat
Alvocat

Horta La Garriga: Productors de verdura i fruita i distribuïdors de alimentació en general