La teva veu
Laura Solans
Or de Vall Major
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
11 setembre 2024 · 373
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




Dietes saludables i sostenibles: Alimentació per a les persones i per al planeta

En un món cada vegada més conscient dels reptes ambientals i de salut pública, el concepte de dietes saludables i sostenibles ha anat guanyant protagonisme. Aquestes dietes no només busquen millorar la salut de les persones, sinó també minimitzar l'impacte ambiental de la producció i el consum d'aliments, assegurant que les generacions futures puguin gaudir d'un planeta saludable.
 

A què ens referim amb dietes saludables i sostenibles?

Una dieta saludable és aquella que proporciona els nutrients necessaris per mantenir una bona salut i evitar malalties. Inclou una varietat d'aliments com fruites, verdures, llegums, fruits secs, cereals integrals, i una moderada quantitat de proteïnes animals o alternatives vegetals. Però una dieta saludable no es limita només a la nutrició; ha d'anar de la mà de la sostenibilitat per ser completament beneficiosa tant per a les persones com per al medi ambient.
 
Una dieta sostenible és aquella que té un baix impacte ambiental i que contribueix a la seguretat alimentària i nutricional, així com a la salut de les generacions presents i futures. Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura), les dietes sostenibles protegeixen i respecten la biodiversitat i els ecosistemes, són accessibles, econòmicament justes, i culturalment acceptables.


Principis de les dietes saludables i sostenibles

Alimentació basada en plantes: Una dieta rica en aliments d’origen vegetal, com verdures, fruites, llegums, cereals integrals i fruits secs, és fonamental per reduir l'impacte ambiental i millorar la salut. Els estudis mostren que les dietes basades en plantes tenen una petjada de carboni inferior a les dietes riques en productes animals.
 
Reducció del consum de carn i productes animals: El consum excessiu de carn, especialment de carn vermella i processada, està associat amb un major risc de malalties cardiovasculars, càncer i altres problemes de salut. A nivell ambiental, la producció de carn és un dels principals contribuents a les emissions de gasos d'efecte hivernacle, la desforestació i l'ús excessiu d'aigua.
 
Prioritzar els aliments de proximitat i de temporada: Consumir productes locals i de temporada no només redueix l'empremta ecològica associada al transport i l'emmagatzematge, sinó que també pot contribuir a les economies locals i garantir una major frescor i qualitat dels aliments.
 
Minimització del malbaratament alimentari: Aproximadament un terç dels aliments produïts al món es perden o es malbaraten, contribuint de manera significativa a les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Reduir el malbaratament alimentari és clau per fer les dietes més sostenibles.
 
Consum conscient i ètic: Triar productes que respectin el benestar animal, que estiguin certificats com a orgànics o de comerç just, és una manera de promoure una agricultura més sostenible i justa, que respecti tant els treballadors com el medi ambient.
 

Els beneficis d'optar per una dieta saludable i sostenible repercuteix en la salut pública, ajuden a prevenir malalties cròniques com l'obesitat, la diabetis, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer. A més, una alimentació equilibrada millora la qualitat de vida i augmenta la longevitat. Tenen un impacte ambiental menor, reduir el consum de carn i augmentar la ingesta d'aliments d'origen vegetal disminueix significativament les emissions de gasos d'efecte hivernacle, l'ús de terres i aigua, i la pèrdua de biodiversitat associada a l'agricultura intensiva. Les dietes sostenibles també tenen en compte la justícia social, assegurant que els aliments siguin accessibles i assequibles per a tothom, i que els treballadors agrícoles rebin un salari just i treballin en condicions segures.
 
 

El Camí Cap a una Alimentació Sostenible

A Catalunya, com en moltes altres regions del món, hi ha un creixent interès per les dietes saludables i sostenibles. Les polítiques públiques i les iniciatives locals, com els mercats de pagès, les cooperatives de consum ecològic, i les campanyes de conscienciació sobre el malbaratament alimentari, estan contribuint a un canvi en els hàbits de consum.
 
Adoptar una dieta saludable i sostenible és un petit però poderós pas cap a la construcció d'un sistema alimentari més just i resilient. Això no només beneficiarà la nostra salut, sinó que també ajudarà a protegir el planeta per a les generacions futures.
 
 
Referències:
 
“Dieta saludable i sostenible” Agència de Salut Pública de Catalunya.
“Com podem menjar de forma més saludable i sostenible?” Fundació Alícia.
“Menjar de proximitat i de temporada: el millor per a tu i el planeta” Ets el que menges.


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà del Montsec  1/2 gr
Safrà del Montsec 1/2 gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...