La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
16 abril 2025 · 195
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




Del bacallà a la Mona: sabors i rituals de la Setmana Santa a Catalunya

Quan arriba la Setmana Santa, Catalunya es transforma en una festa de sabors tradicionals que combinen devoció, història i molt de gust. Més enllà de les processons i el recolliment religiós d'aquells que celebren la setmana santa des de la pràctica religiosa, aquesta època de l'any té un patrimoni gastronòmic ric i arrelat, que es manté viu generació rere generació.

Imatge: diari ara -mengem.ara.cat
 

El bacallà: el rei del divendres sant

Una de les tradicions més arrelades és el consum de bacallà, especialment durant el Divendres Sant, un dia en què, segons la tradició cristiana, no es menja carn. Aquest costum es remunta a l’edat mitjana, quan l’Església marcava estrictament els dies d’abstinència. El bacallà salat, fàcil de conservar i transportar, es va convertir en l’alternativa ideal.
 
A Catalunya, aquest peix s’ha adaptat a múltiples receptes com el bacallà amb panses i pinyons, amb samfaina o el bacallà a la llauna, una delícia senzilla però plena de sabor, amb all, pebre vermell i julivert.
 

Els bunyols de Quaresma

Durant tota la Quaresma i especialment la Setmana Santa, els forns s’omplen de bunyols de vent i bunyols de l’Empordà. Aquests dolços fregits tenen un origen religiós: es menjaven per calmar el desig de dolços durant el període d’abstinència. Algunes llegendes afirmen que el seu origen podria remuntar-se a receptes jueves sefardites, que es van adaptar al calendari cristià.
 

La Mona de Pasqua: més que un pastís

El moment més esperat per molts nens (i padrins) arriba el Dilluns de Pasqua, quan es regala la tradicional Mona de Pasqua. Antigament, la mona era un pa de brioix amb ous durs, símbol de fertilitat i renaixement. Amb el temps, els ous es van convertir en ous de xocolata, i avui dia les mones són autèntiques obres d’art de la rebosteria, amb figures de personatges infantils o escenes de fantasia.
 
La paraula "mona" prové, segons alguns etimòlegs, de l’àrab "munna", que vol dir provisió o regal. Aquesta tradició és pròpia del llevant peninsular, però a Catalunya ha pres una força especial i és una celebració familiar essencial.
 

El dimecres de cendra i la sardina enterrada

Una de les tradicions més curioses, ja gairebé perduda, era l’enterrament de la sardina el Dimecres de Cendra, que donava inici a la Quaresma. Representava simbòlicament l’adéu al Carnaval i la benvinguda al període d’abstinència. Encara avui es fan representacions teatrals o festives en alguns municipis.
 
La Setmana Santa es viu desde la vessant religiosa però, com a bons catalans, també amb forquilla i ganivet. Una època per reconnectar amb les arrels, gaudir de receptes úniques i mantenir viu un patrimoni culinari que parla de la nostra història i la nostra cultura.


Fonts de referència:
La Vanguardia – Tradicions de Setmana Santa
Diari Ara – Receptes tradicionals
Museu de la Xocolata – Història de la Mona


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable