La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
10 agost 2022 · 1701
autor@
Marina Miralles




Coneguem els productors d'Oidà: MEL DELS ERMS

Parlem amb David Álvarez, apicultor i fundador de Mel dels Erms, un projecte nascut l'any 2015 fruit de la il·lusió de produir mel ecològica de proximitat i d'alta qualitat. Per llepar-se'n els dits!

Com algú esdevé apicultor, una feina tan concreta, inusual i curiós?

El meu recorregut també és curiós, perquè d’ofici jo soc lampista. Fins al 2008 vaig tenir una empresa d’instal·lacions elèctriques i fontaneria de quinze treballadors, però amb la crisi em vaig arruïnar, es va acabar, i em vaig endinsar en tot aquest món.
 

No hi tenies cap vinculació? Va aparèixer del no-res?

No en tenia ni idea, va ser totalment de zero. Estava passant una mala època i el meu germà em va regalar un llibre d’apicultura. Em va interessar molt. El vaig llegir, no entenia res, no sabia de què parlava el llibre, i em va fer tanta ràbia no entendre-ho que vaig decidir endinsar-m’hi, aprendre. Parlava de tipus de ruscos, de reines, d’abelles obreres, enginyeres, guardianes, abellots… una sèrie de coses que desconeixia. A casa meva venien de pagès: tenien granja amb porcs, xais, conills, gallines… 

Mel dels Erms
Mel dels Erms

Mel ecològica de proximitat i d'alta qualitat, produïda al peu del Parc Natural del Montseny.


 

… però d’abelles no en tenien!

Només quan era nen, devia tenir uns deu anys, vaig tenir un petit contacte amb un apicultor que venia al restaurant dels meus pares, aquí a Sant Pere de Vilamajor. Algun cop l’havia acompanyat a veure els ruscos i ajudar-lo en alguna cosa, però van ser quatre dies. Això sí, sempre he respectat molt les abelles, tota la vida les he estimat sense saber ben bé per què. 
 

I així va ser com el 2015 vas engegar Mel dels Erms.

Sí, i vaig engegar el projecte directament: tenia clar que m’hi volia dedicar, no volia plantejar-ho com una afició. Aquell mateix any vaig fer un curs a la Universitat de Barcelona amb Jaume Cambra, apicultor i biòleg, que em va donar moltes eines. També tenia molt clar que havia de ser ecològic, i el 2017 vaig obtenir la certificació del CCPAE. Soc dels pocs apicultors certificats de Catalunya. També soc president dels Apicultors Ecològics de Catalunya i vicepresident del sindicat de la JARC de la territorial de Barcelona. 



Mel dels Erms
Mel dels Erms

Mel ecològica de proximitat i d'alta qualitat, produïda al peu del Parc Natural del Montseny.


 

Què significa i què suposa una apicultura ecològica?

Els productes que fem servir per als tractaments de malalties han de ser ecològics, no químics. Hem de tenir les abelles allunyades com a mínim 3 km de cultius que tinguin un impacte ambiental. Les ceres que fem servir per a les làmines, perquè facin les bresques, han de ser ecològiques, no tractades ni reciclades, sense residus tòxics, i els ruscos han de ser de fusta, no poden ser de materials procedents del petroli, igual que les pintures. També cal tractar el rusc amb molta cura perquè no hi hagi baixes, i quan traiem la mel no hi pot haver cria dins dels quadres de cera. No podem escalfar la mel i ha de ser d’una sola filtrada.
 

Tal com raja, literalment. Déu n’hi do, quin procés.

L’abella es coneix sobretot per la mel, però se’n poden obtenir molts altres productes: cera, pròpolis, derivats de la mel com hidromel i vinagre de mel, productes farmacèutics a partir del verí… Per tractar l’artritis o la fibromiàlgia és ideal. Quan fem xerrades a escoles expliquem als nens que la mel és molt important, però que el més important de l’abella és la pol·linització. Sense pol·linització no tenim futur, la humanitat col·lapsaria i hi hauria problemes greus, com ja està passant. L’ús de pesticides està matant alguns insectes, molts dels quals són pol·linitzadors. L’abella de la mel n’és un, però els altres pol·linitzadors ningú els cuida i són importantíssims.

Mel dels Erms
Mel dels Erms

Mel ecològica de proximitat i d'alta qualitat, produïda al peu del Parc Natural del Montseny.


 

Com funciona tot el procés, des que les abelles volen de flor en flor fins que n’obteniu la mel?

Tenim els ruscos a la muntanya, lluny dels pesticides, i les abelles surten a buscar flors. Les portem en zones on hi hagi flor concreta i elles en recullen el nèctar. Llavors transporten el nèctar al rusc, on, mitjançant un intercanvi, les abelles obreres se’l van passant les unes a les altres amb la llengua. En aquest traspàs de nèctar, amb els enzims de l’abella (la saliva, per entendre’ns) que es generen, es fa la mel. Finalment deixen el nèctar a les cel·les, i, un cop dins la bresca, el que fan les abelles és assecar la mel. En treuen tota la humitat i tapen les cel·les de cera. Si no fessin això, aquella mel podria arribar a fermentar i no seria bona per al consum (però sí que es podria fer servir per fer hidromel, que és aigua i mel fermentada). 
 

És un producte per al consum?

Sí, antigament es feia servir com a remei. Per fer hidromel treballem amb en Simeó de Calldetenes, que ja té setanta anys i tota la vida ha tingut bodega i s’ha dedicat a fer això. Li portem la nostra mel i ens en fa hidromel. A banda d’això, quan les abelles pol·linitzen les flors també en recullen el pol·len i el porten al rusc. Barrejant-lo amb mel, pròpolis i l’enzim de l’abella, fan el pa d’abella, com s’anomena, que és l’aliment de les cries. També hi ha la gelea real, que és per fer reines. Quan les abelles decideixen fer una reina, l’alimenten de gelea real, i només menja això al llarg de tota la vida.

Mel dels Erms
Mel dels Erms

Mel ecològica de proximitat i d'alta qualitat, produïda al peu del Parc Natural del Montseny.


 

Podem conèixer en primera persona tot aquest procés?

Organitzem visites en grup, des de març fins a setembre, perquè tothom pugui ser “Apicultor per un dia”. Faig una explicació de les abelles perquè els visitants coneguin aquest món, fem una sortida al camp a veure els ruscos, obrim una caixa i finalment anem a l’obrador a fer un tast. 

 

Un cop les abelles han fet prou mel, com continua el procés?

Quan els quadres estan plens de mel els traiem i els portem a l’obrador. Allà traiem aquesta cera protectora amb un ganivet i ho posem en un extractor de mel perquè surti tota. La mel cau en un recipient, i un cop allà cal deixar-la vint dies en repòs perquè la cera i les partícules pugin a la superfície. Quan ja està a punt, l’envasem manualment. 
 

L’apicultura té una funció clau en l’ecosistema.

El 75 % de l’alimentació del món prové de la pol·linització. Si no tenim pol·linitzadors —no només abelles, també tots els altres insectes—, tindrem un problema molt gros. Tot el cicle de la natura s’altera, i els insectes en són una part clau. Ara mateix tenim uns 200 ruscos, i la idea és tenir-ne més, però cada any tenim moltes baixes. Patim entre un 30 % i un 50 % de mort cada any a causa dels pesticides i de malalties que agafen arran de la globalització. Hi ha un àcar molt perillós, la varroa, que ve de l’Àsia i infecta les cries amb un virus que escampen a la resta. El canvi climàtic també és una causa important de mort: aquest any hem perdut un 60 % de la producció. Hem tingut glaçades a la primavera, quan no tocava, onada de calor a la primavera, quan tampoc tocava, i seguim amb una calor inusual. 



Mel dels Erms
Mel dels Erms

Mel ecològica de proximitat i d'alta qualitat, produïda al peu del Parc Natural del Montseny.


 

Desgraciadament tothom parla d’ajudar l’apicultura i les abelles, però tot continua igual.

Hi ha una mel anomenada mel vegana, que és un xarop dolç i ja està, no és mel. La mel la fan les abelles. També hi ha uns laboratoris americans que s’han inventat una mel completament química. Segons aquesta gent, el que estan fent és protegir les abelles. Això vol dir que nosaltres no les protegim? Quan d’un animal que no se’n treu producció, aquest animal s’aparta de la cadena i pràcticament pot desaparèixer. Si els apicultors no hi som per a les abelles, amb la situació actual que estem vivint, la natura s’encarregarà de fer-les desaparèixer.
 

On es pot comprar la vostra mel?

Venem a fires i mercats, a la cooperativa de les Franqueses, a Granollers, a Cardedeu, a la cooperativa de la plana de Vic, a Sant Pere de Vilamajor, a la xarcuteria Adrià de Barcelona… També fem venda en línia, però la comanda mínima és de 50 € perquè puguem assumir l’enviament. Per Oidà fem el vincle per WhatsApp, però també hi ha gent que ens escriu directament o ve a comprar personalment. Estem intentant obrir més mercat. Ens agrada explicar el que fem i fer-ne difusió. Històricament l’apicultura ha estat una cosa molt tancada i desconeguda, i volem obrir-la a tothom.


Mel dels Erms
Mel dels Erms

Mel ecològica de proximitat i d'alta qualitat, produïda al peu del Parc Natural del Montseny.


 

Tot el que puguis explicar és molt interessant, i és molt important aquesta tasca de difusió.

La mel va bé per al constipat, però també per reduir el sucre a la sang, per problemes digestius, per curar ferides i cremades… Són coses que sembla que no es puguin dir, però és així. Falten molts estudis sobre els beneficis de la mel. Hi ha gent que diu que la mel i el sucre són el mateix, però no tenen res a veure; suposo que no deuen conèixer la mel ecològica, en què no s’hi pot barrejar sucre ni mel d’altres països, cosa que sí que passa amb altres mels. Les envasadores barregen mels de la Xina, de l’Argentina, de l’Uruguai, del Brasil, d’Ucraïna… Hi ha una normativa espanyola que diu que si tens el 51 % de mel espanyola, hi pots barrejar el 49 % de mel d’un altre país i no especificar-ho a l’etiqueta. Les envasadores són molt fortes i influents, i si alces una mica la veu, et poden enfonsar. Últimament sembla que tots sapiguem de tot, però és molt important aturar-se i llegir, informar-se bé (no a través de les xarxes socials, on pots trobar qualsevol cosa). Llegir sobre els beneficis de la mel, de l’apicultura, i obrir els ulls.


Mel dels Erms
Mel dels Erms

Mel ecològica de proximitat i d'alta qualitat, produïda al peu del Parc Natural del Montseny.



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Marina Miralles

Em dic Marina Miralles Mestre i vaig néixer a Granollers l’any 1992. Soc filòloga catalana (UB) i pianista (Conservatori Municipal Josep M. Ruera). M’he format com a professora (Màster de Formació del Professorat, UAB) i correctora i editora (Postgrau ALSE, UB). He publicat una novel·la, Magnòlia (Alpina, 2018), un poemari, La sort de Sísif (Gregal, 2019), l’assaig L’Escolania per dins i per fora (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2020) i també faig cançons.

Treballo als Serveis Lingüístics de la FPCEE Blanquerna-URL i ho compagino amb el meu projecte com a autònoma.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'al...