Som els germans Cubells i Cubells, l'Heribert i la Nausica i junts hem creat HeriCamps, el nostre projecte ecofriendly familiar a La Figuera, Priorat. Generació rere generació els nostres avantp...
Els germans Cubells, l'Heribert i la Nausica, són els creadors d'Hericamps, projecte ecofriendly familiar al poble de la Figuera, al Priorat. Hereus d'una tradició familiar arrelada a la terra i a la pagesia, treballen per oferir productes de qualitat, sostenibles i ecològics, a la vegada que lluiten per evitar el despoblament rural i la generació de residus innecessaris. Parlem amb l'Heribert, impulsor del projecte.
Som els germans Cubells i Cubells, l'Heribert i la Nausica i junts hem creat HeriCamps, el nostre projecte ecofriendly familiar a La Figuera, Priorat. Generació rere generació els nostres avantp...
Com comença el projecte d’Hericamps?
L’octubre del 2017 vaig tornar a la Figuera, el poble dels meus avis, on ja havia viscut de molt petit i, després, hi passava els estius. Vaig decidir tornar-hi per fer de pagès: inicialment la idea era fer-ho amb intermediaris, però després vaig pensar que podia ser millor vendre directament el producte i crear una marca pròpia. Així és com va néixer Hericamps. En aquell moment no sabia la feinada que suposaria, tot plegat. Per sort, també s’hi va implicar la meva germana, la Nausica, que s’encarrega dels temes de disseny, etiquetatge, web, xarxes socials, publicitat… A poc a poc hem anat creixent i, malgrat la COVID, hem anat sobrevivint. El que fem avui és treballar les nostres terres, elaborar oli d’oliva verge extra ecològic i vi, amb celler propi, i també oferim l’opció de comprar cistelles de verdura i fruita de temporada.
Som els germans Cubells i Cubells, l'Heribert i la Nausica i junts hem creat HeriCamps, el nostre projecte ecofriendly familiar a La Figuera, Priorat. Generació rere generació els nostres avantp...
En quin estat es trobaven les terres quan hi vas arribar?
La majoria de terres estaven abandonades. Les vinyes estaven prou bé, així com algunes oliveres, però calia millorar moltes coses. En l’agricultura només hi ha una opció, i és que tot funcioni al màxim rendiment i a la màxima capacitat. Molts camps de vinyes, per exemple, estaven al 50 % de la seva capacitat. Això fa que tinguis gairebé la mateixa feina, però que guanyis la meitat. Ara estem tornant a plantar i recuperar les terres per tenir una producció decent.
Som els germans Cubells i Cubells, l'Heribert i la Nausica i junts hem creat HeriCamps, el nostre projecte ecofriendly familiar a La Figuera, Priorat. Generació rere generació els nostres avantp...
La tradició familiar, doncs, hi és.
Sí, per les dues bandes, sobretot per la part del meu pare, vinc de família pagesa. Però ningú havia fet marca pròpia abans. Els meus pares, fa uns anys, van obrir el celler com a hobby, però al cap de cinc o sis anys el van tornar a tancar. Ara, amb la meva germana, l’hem reobert. Venim de tradició pagesa, però el meu avi té gairebé noranta anys i, vulguis o no, és una generació diferent que va fer les coses d’una altra manera. Costa modernitzar-se, i faltaven molts coneixements actuals, sobretot a l’hora de crear una marca i de vendre els productes. Ja pots tenir un producte molt bo, que si no saps vendre no aniràs enlloc, i això es pot aplicar a la pagesia i a qualsevol altre sector.
Som els germans Cubells i Cubells, l'Heribert i la Nausica i junts hem creat HeriCamps, el nostre projecte ecofriendly familiar a La Figuera, Priorat. Generació rere generació els nostres avantp...
He vist a la vostra pàgina web que us baseu en tres grans valors: menjar de debò, respecte i honestedat. Com aconseguiu aquests tres grans pilars?
Pel que fa al menjar de debò, significa que ho fem tot amb agricultura ecològica i intentem treballar els conreus amb calma, sigui un bròquil, un cep o una olivera, perquè tot vagi al seu ritme. Cal estar-hi a sobre perquè no agafin fongs i malalties, però tot ho fem de manera ecològica i a un ritme que, al final, la planta agraeix. Menjar de debò és treballar la terra al seu compàs, no forçar-la per fer grans produccions, ni tirar un munt d’adobs o collir el producte abans d’hora perquè no es faci malbé. La gràcia de comprar de km 0 o directament als productors és poder-los conèixer i saber com treballen. Per això sempre animem la gent a venir a fer visites per veure d’on surten els productes que consumeixen. No et quedis només amb el certificat ecològic o amb l’etiqueta: si ensenyem el que fem i els procediments que utilitzem, ens pots conèixer i descobrir qui som.
Som els germans Cubells i Cubells, l'Heribert i la Nausica i junts hem creat HeriCamps, el nostre projecte ecofriendly familiar a La Figuera, Priorat. Generació rere generació els nostres avantp...
I això enllaça amb el concepte de transparència o honestedat.
Exacte. Volem ensenyar a la gent tot el que fem, que ens coneguin, que vinguin a fer visites perquè sàpiguen on és la Figuera. Volem explicar què és una vinya, d’on surt el vi que bevem, la verdura que mengem o l’oli amb què amanim. Una vegada, en una visita, em van preguntar quants cops l’any es cull el raïm. És clar, la verema és només un cop l’any, però hi ha molts més factors que ho compliquen: depens del temps, si cau pedra i es fa malbé la collita, si els porcs senglars te la destrossen… Intentem explicar per què un producte té un preu o un altre, però no des de la queixa o el lament, sinó per pedagogia: una ampolla d’oli no surt d’una fàbrica. A més, l’olivera és un arbre de fulla perenne, de manera que durant tot l’any fa la fotosíntesi, absorbeix CO2 i el converteix en oxigen. El conreu de l’olivera, sobretot si és oli verge extra i, a més, ecològic, absorbeix molt més CO2 del que genera, i això, ara que anem prenent consciència mediambiental, és un punt a favor. Ajudes la gent del territori, evites que es perdi el paisatge —si tot es fa bosc i un dia hi ha un incendi, començarà a Deltebre i ho arrasarà tot fins a la Jonquera—, ets respectuós amb el medi ambient… i tot amb una cosa tan quotidiana com és consumir oli. És interessant que s’entengui per què un producte és més car que un altre.
Som els germans Cubells i Cubells, l'Heribert i la Nausica i junts hem creat HeriCamps, el nostre projecte ecofriendly familiar a La Figuera, Priorat. Generació rere generació els nostres avantp...
I pel que fa al respecte?
Va tot lligat, és el mateix: si ets transparent i ensenyes tot el que fas, estàs respectant el consumidor. Respecte és no enganyar, no fer productes que no siguin el que són, fer les coses bé i respectar la terra. Si utilitzes herbicides o certs pesticides químics, tindràs menys feina i aniràs més tranquil, perquè és cert que l’herbicida t’estalvia moltes hores, però el que fas és matar els organismes i carregar-te els ecosistemes. Si treballes molt la terra i la sobreexplotes, acabarà sent terra morta. Cal respectar tant el consumidor com la terra.
Som els germans Cubells i Cubells, l'Heribert i la Nausica i junts hem creat HeriCamps, el nostre projecte ecofriendly familiar a La Figuera, Priorat. Generació rere generació els nostres avantp...
He vist que vau impulsar una campanya de micromecenatge per millorar l’eficiència a l’hort i impulsar el zerowaste? Com ha anat?
Aquestes campanyes atabalen una mica perquè hi has d’estar molt a sobre, i no la vam fer en un moment fàcil, però vam aconseguir l’objectiu mínim. Tot i que estem a dues hores de Barcelona, som en un lloc força aïllat i la logística és complicada: als últims quilòmetres, les carreteres són de corbes i una mica dolentes, i a moltes empreses de transport no els surt a compte venir-nos a buscar els paquets, de manera que ens hem de moure nosaltres per entregar-los. El transport en fred encara ho complica més. El que hem impulsat en aquest sentit és un packaging reutilitzable, per mitjà d’uns cabassos vegetals fets a mà per un col·lectiu de dones del Delta. El preu puja una mica, però el valor que transmetem amb aquesta iniciativa és clar. La gent, quan rep el cabàs, ens torna el que ja tenien, i aquests cistells duren anys i ens permeten estalviar cada any centenars de caixes. Reciclar està bé però també és un problema, perquè contamina; per això és sempre millor reutilitzar. L’oli l’envasem en una bag-in-box, que és una capsa de cartró amb una bossa de plàstic a dins. És més còmode perquè té una aixeta dosificadora i redueix en un 70 % el plàstic en comparació amb les garrafes. Si comprem tres-centes garrafes de plàstic, la furgoneta ve plena fins al capdamunt; en canvi, les bag-in-box venen plegades i l’enviament surt molt més a compte. Com a consumidors tenim molta més força de la que ens pensem. El problema és que no hi ha impostos directes sobre els enviaments: comprem productes que venen de molt lluny, i això ho paga tot el món. Els diners que t’estalvies comprant verdura del nord de l’Àfrica, que arriba en vaixell, acaben tenint un cost molt més elevat repercutint en el planeta.
Som els germans Cubells i Cubells, l'Heribert i la Nausica i junts hem creat HeriCamps, el nostre projecte ecofriendly familiar a La Figuera, Priorat. Generació rere generació els nostres avantp...
També voleu evitar el despoblament rural.
Aquí, a la Figuera, hi ha empadronades un centenar de persones, la majoria de les quals és gent gran. Només som dos o tres els que tenim menys de quaranta anys. Cal que vingui gent, que vinguin famílies amb canalla, que es torni a obrir l’escola, però perquè vingui la gent hi ha d’haver oportunitats de viure aquí. Ens agradaria que si hi ha persones que, com nosaltres, tenen finques familiars a aquestes terres, vinguin a emprendre el seu projecte, i que si Hericamps va creixent, en un futur, puguem oferir feina a més gent de la zona o de la comarca perquè no tinguin motius per marxar d’aquí.
Som els germans Cubells i Cubells, l'Heribert i la Nausica i junts hem creat HeriCamps, el nostre projecte ecofriendly familiar a La Figuera, Priorat. Generació rere generació els nostres avantp...
Per tant, una clara funció dinamitzadora del territori.
I que la gent vegi que aquí hi ha opcions. La vida al camp té avantatges i inconvenients, com a tot arreu, però la qualitat de vida en un poble és elevada, tot i que el nostre queda una mica aïllat. Cal que hi hagi oportunitats i que aquí s’hi puguin guanyar diners. La gent d’aquí també hem d’entendre que per subsistir hem de fer coses de qualitat. No podem fer grans produccions: a Andalusia o a Tarragona, a llocs més plans, hi fan molt d’oli, per exemple. Si a poc a poc comprem el producte local, serà més fàcil que la gent també es quedi per aquí.
Som els germans Cubells i Cubells, l'Heribert i la Nausica i junts hem creat HeriCamps, el nostre projecte ecofriendly familiar a La Figuera, Priorat. Generació rere generació els nostres avantp...
Quines varietats de productes oferiu?
Pel que fa a l’oli, depèn de l’any. L’any passat només vam fer la gamma La Vall, que és un maridatge entre olives rojals i arbequines. La varietat rojal és autòctona d’aquí, amb molt poques hectàrees plantades, i és la manera que tenim de diferenciar-nos. L’oli d’arbequina està molt estès, i vam pensar que si fèiem el mateix que tothom segur que hi hauria algú que ho faria millor o més barat. Si tot va bé, aquest any farem una varietat de rojal. Així tindrem una línia general amb tots els formats, La Vall, i després un format de mig litre que només seria rojal 100 %. Respecte al vi, ho estem fent molt a poc a poc, perquè bona part del raïm el venem a altres cellers, i estem contents perquè hi donen molt valor i això ens anima. Fem un miler d’ampolles cada any, i va funcionant molt bé. Ara estem acabant d’embotellar l’anyada del 2017, de vi negre 100 % garnatxa, que ha estat un any en bota de roure per fer una mica de criança. Com que anem creixent, potser farem alguna altra varietat, i a finals d’estiu embotellarem el primer vi 100 % ecològic.
Som els germans Cubells i Cubells, l'Heribert i la Nausica i junts hem creat HeriCamps, el nostre projecte ecofriendly familiar a La Figuera, Priorat. Generació rere generació els nostres avantp...
On els podem trobar, els vostres productes?
Per Internet tenim botiga en línia . També es poden concertar visites a les finques, al celler, algun tast de vins o d’oli… i tenim alguns punts de venda en botigues físiques. Aviat ho posarem a la pàgina web.
Som els germans Cubells i Cubells, l'Heribert i la Nausica i junts hem creat HeriCamps, el nostre projecte ecofriendly familiar a La Figuera, Priorat. Generació rere generació els nostres avantp...
Per acabar, quin és el vostre horitzó de futur?
El nostre objectiu és poder viure de l’agricultura i de la marca Hericamps, i viure’n dignament. Ara encara no ho podem dir del tot. Volem estar tranquils, sense problemes econòmics, amb ingressos suficients per portar una vida normal. No tenim la intenció d’arribar molt lluny, sinó de viure tranquils. Consolidar el que hi ha i fer-ho créixer, vendre una mica més i que la gent ens vagi coneixent. Tinc moltes ganes d’ensenyar al món el poble de la Figuera i el nostre projecte.
Em dic Marina Miralles Mestre i vaig néixer a Granollers l’any 1992. Soc filòloga catalana (UB) i pianista (Conservatori Municipal Josep M. Ruera). M’he format com a professora (Màster de Formació del Professorat, UAB) i correctora i editora (Postgrau ALSE, UB). He publicat una novel·la, Magnòlia (Alpina, 2018), un poemari, La sort de Sísif (Gregal, 2019), l’assaig L’Escolania per dins i per fora (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2020) i també faig cançons.
Treballo als Serveis Lingüístics de la FPCEE Blanquerna-URL i ho compagino amb el meu projecte com a autònoma.
El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...
Uneix-te a la llista dels dimecres i guanya un val de 10 a 100 euros !!! >>
Uneix-te a la llista dels dimecres!
Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!