Les abelles estan desapareixent.
Sí, sí, com ho llegeixes.
El canvi climàtic ha provocat l’extinció d’un 40% de les abelles i això també ha suposat la disminució de la producció de mel. En un any típic, cada rusc produïa entre 15 i 20 quilos de mel, però durant 2022, aquesta xifra es va veure reduïda a la meitat.
Com és possible? De quina manera el canvi climàtic afecta les abelles i la producció de mel? Què passa si les abelles s’extingeixen?
Anem a veure-ho.
Les abelles, crucials per al medi ambient
“Si les abelles desapareguessin del planeta, als humans només ens quedarien 4 anys de vida”. Albert Einstein.
L’increment de les temperatures a causa del canvi climàtic ha provocat un desequilibri dels cicles biològics de moltes espècies. En aquest sentit, les abelles són un baròmetre de la salut del nostre planeta. I és que més d’un 80% de les espècies vegetals depenen d’aquestes grans fabricants de mel. Per això, la seva progressiva disminució ha emfatitzat el que ja és una evidència: alguna cosa no va bé.
La mel i el canvi climàtic: perillen els productors de proximitat?
Les abelles necessiten una temperatura superior a 10 ºC per activar-se i, durant els mesos més freds, entren en un estat d’hibernació. Amb l’augment de les temperatures a causa del canvi climàtic, les plantes floreixen abans que les abelles i altres pol·linitzadors s’hagin despertat.
Aquest desajust pot tenir conseqüències devastadores. Si les plantes no són pol·linitzades a temps, hi ha menys fruits. De la mateixa manera, si la sequera o les altes temperatures afecten la floració, les abelles no poden recollir el nèctar necessari per produir mel.
El canvi climàtic ha alterat els calendaris de floració de les plantes i els cicles de pol·linització dels insectes han perdut sincronia. Quan els insectes arriben, la flor ja s’ha pansit o encara no està en el seu punt àlgid i, per tant, l’abella recull menys nèctar per produir la mel quan arribi al rusc.
Producció de mel a Catalunya. Recull estadístic de la mel 2022
Aquesta alteració de la floració no només afecta la quantitat de mel produïda, sinó que també n’afecta la qualitat. Actualment, l’oferta de mel s’ha reduït i els preus s’han disparat.
Mentre la producció autòctona de mel s’ha reduït, ha augmentat la seva importació. Per exemple, només en el primer semestre de 2022, Espanya va comprar més de 20.240 tones de mel a productors estrangers, la qual cosa representa un augment d’unes 4.200 tones respecte al mateix període de l’any anterior. En aquest context, els apicultors locals lluiten per competir amb els preus dels grans distribuïdors.
Per tot això, és essencial sensibilitzar-nos i reconèixer que el canvi climàtic no és una amenaça futura o intangible; és una realitat palpable que ens afecta a tots i totes.
Així que la propera vegada que estiguis davant de la prestatgeria del supermercat, recorda que la teva elecció pot ser una petita, però poderosa, contribució a la subsistència dels petits productors i a la lluita contra el canvi climàtic.
BIBLIOGRAFIA: