La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
16 agost 2023 · 735
autor@
Nadine Campos




El Julivert

El julivert (Petroselinum sativum) és una planta aromàtica de la família de les apiàcies, de fulla perenne de creixement ràpid i amb un aroma i sabor força característics. El seu consum presenta moltes propietats beneficioses per l’organisme, com expliquem més endavant.

És d'origen mediterrani, concretament de Grècia i l'illa de Sardenya, i es troba de forma natural a tota la zona oriental de la Mediterrània, nord d'Àfrica i sud-oest d'Àsia, malgrat que el seu cultiu s'ha estès arreu del món en sòls una mica humits i ben adobats. 
 
Si se sembra a inicis de primavera, es recol·lecta a l'estiu i a la tardor; si la sembra és més tardana, cap a mitjan estiu, es recol·lectarà a l'hivern.


 
 
Hi ha diverses varietats de julivert, unes aptes pel consum humà i altres no. Entre les primeres trobem el de fulles llises, molt emprat pel seu sabor, i el de fulles arrissades o francès, que es fa servir com a element decoratiu de molts plats, encara que no té un sabor tan intens com el de fulles llises. Dins de les varietats no comestibles destaquem el julivert bord, el julivert verdós i el julivert d'ovella que dona un fruit de color vermell.
 
És convenient recollir les fulles que es necessiten tallant tot el pecíol i sense fer malbé la tija principal, ja que ràpidament creixen nous talls i pecíols.
 

Propietats nutricionals

El julivert és un aliment amb una elevada concentració de nutrients que molts cops passa desapercebuda. Quan ens regalen julivert a la peixateria o a la fruiteria, ens estan obsequiant amb tot un concentrat vitamínic. T'ho expliquem.
 
A causa de la quantitat que habitualment es fa servir, la composició de macronutrients (proteïnes, hidrats de carboni i greixos) del julivert és poc rellevant. En canvi, és important el seu contingut en vitamines i els seus efectes terapèutics.
 
  • El julivert és l'aliment amb més vitamina K. De fet, amb menys d'una cullerada, és a dir, uns 7 grams, cobrim les necessitats diàries d'aquesta valuosa vitamina, fonamental per regular el procés de coagulació sanguínia i que intervé en el metabolisme del calci.

  • El contingut en vitamina C del julivert és molt elevat i supera el dels cítrics. 40 grams de julivert suposen el 100% de la nostra necessitat diària d'aquesta vitamina que té un paper destacat en diverses reaccions metabòliques, estimula el sistema immunitari, augmenta la disponibilitat de ferro no hemo (el ferro de procedència no animal), incrementa la capacitat antioxidant de la vitamina E i intervé en la desintoxicació del fetge.

  • El julivert conté vitamina A i, malgrat que hauríem de prendre 70 grams diaris per satisfer la quantitat diària recomanada i això representa molt julivert, convé fer-lo servir per complementar la dosi d'aquesta vitamina, fonamental per mantenir una bona visió i que intervé en el procés de diferenciació i proliferació de les cèl·lules, en el creixement ossi i en l'òptima funcionalitat del sistema immunitari, entre altres tasques. La vitamina A també la trobem en el peix, les hortalisses o el rovell de l'ou, entre altres aliments, així que és fàcil combinar-los amb el julivert i aconseguir la correcta quantitat diària.
Malgrat que el seu contingut en minerals és més discret, el julivert conté calci, fòsfor, potassi, sofra, magnesi, ferro i zinc. És també una font d'àcid fòlic, lisina, flavonoides i oli essencial ric en apiol i miristicina.
 

Efectes sobre l’organisme

A l'antiga Grècia s'utilitzava el julivert com a element terapèutic donades les seves propietats i no va ser fins a l'època romana i, sobretot, l'edat mitjana quan es va introduir a les cuines.
 
Les aplicacions medicinals del julivert són cada cop més apreciades i s'han fet i es fan estudis per demostrar la seva vàlua terapèutica. Aquestes són algunes de les més destacades.
 
  • Capacitat antioxidant. El julivert té una potent capacitat antioxidant que preveu l'estrès oxidatiu, que es dona quan hi ha un excés de radicals lliures i una manca d'antioxidants per eliminar aquestes molècules inestables, que ocasionen danys en les cèl·lules i teixits. Els antioxidants retornen la capacitat de neutralitzar-les i evitar o reparar el mal i restableixen l'equilibri entre la seva producció i la seva eliminació. El consum regular de julivert ajuda a aconseguir-ho.

  • Capacitat anticancerígena. L'augment de la producció de radicals lliures afavoreix el sorgiment de malalties cròniques, com l’aterosclerosi o la hipertensió arterial, i del càncer. El julivert té una alta concentració de compostos com apigenina, miricetina i flavonoides útils per a combatre els efectes dels radicals lliures en les cèl·lules i per inhibir la proliferació i migració de cèl·lules canceroses.

  • Capacitat antibacteriana. El julivert té propietats antibacterianes i antifúngiques. L'activitat de l'extracte metanílic de julivert enfront de diversos microorganismes bacterians, ha determinat la seva incorporació com a conservant en alguns aliments.

  • Capacitat antidiabètica. Diversos estudis suggereixen l'eficàcia del julivert per ajudar a prevenir i controlar la diabetis. El seu contingut en miricetina li atorga un efecte terapèutic en les persones que pateixen prediabetis i diabetis.

  • Capacitat antiurolitiàsica. Les propietats diürètiques del julivert el converteixen en un fàrmac natural que contribueix a prevenir la formació de pedres en els ronyons. Protegeix aquests òrgans gràcies al seu efecte positiu per disminuir l'excreció urinària de calci i de proteïna i incrementar el pH urinari.

  • Capacitat per controlar els nivells de lípids. Els estudis realitzats en animals demostren que el julivert posseeix un efecte protector contra la hiperlipèmia o l'excés de greix en la sang i millora l'alteració en els teixits del cor i el fetge.


Beneficis que ens aporta

Després d'explicar les propietats nutricionals i els efectes que el consum de julivert té sobre l'organisme, fem cinc cèntims sobre com aquestes virtuts ens aporten molts beneficis.
  • Millora les digestions. El julivert és una de les cinc arrels aperitives junt amb el rusc, l'api, l'espàrrec i el fenoll. Un te de julivert abans dels àpats alleuja les rampes estomacals i les flatulències, va bé contra la inflor i regula el trànsit intestinal.
  • Ajuda a evitar la retenció de líquids i el sobrepès gràcies al seu efecte diürètic.
  • El seu poder antioxidant cuida la pell i contribueix a enfortir el cabell i les ungles. Per la seva riquesa en les vitamines A i C, estimula la producció de col·lagen, millorant la fermesa i elasticitat de la pell.
  • Funciona contra les picades d'insectes. Se li reconeixen propietats anestèsiques.
  • El seu contingut en vitamina D i calci ajuda a enfortir els ossos.
  • El julivert és ric en clorofil·la i serveix per combatre el mal alè.


Conservació i aplicacions

Tenir julivert plantat és la millor manera d'aprofitar totes les seves propietats. Si no és el cas i utilitzem el que comprem o ens regalen en el mercat o la fruiteria, convé tenir en compte la seva deterioració després de diversos dies en la nevera.
 
Una bona solució és congelar-ho. Abans d'això, cal rentar les fulles sota un doll d'aigua freda i sacsejar-les o assecar-les amb un drap per a eliminar l'aigua, sempre amb cura de no espatllar-lo. Una vegada net i escorregut, podem congelar els rams sencers, trossejar-los o usar una glaçonera i conservar les fulles cobertes amb oli d'oliva. Fent servir qualsevol d'aquestes opcions, conservarà les seves propietats durant sis mesos.
 
Algunes de les seves propietats es perden en cuinar-ho, així que, sempre que sigui possible, és millor afegir-ho cru als plats. Pot utilitzar-se de moltes maneres:
 
 
La clàssica picada d'all i julivert
En vinagretes
Afegit a la mantega
Empolvorat en les sopes
La famosa salsa verda.
 


 
El julivert és un versàtil tresor natural que aporta color, sabor i aroma a molts dels nostres plats i fa que sigui ben certa aquesta expressió: “Ser com el julivert que en tots els guisats cap”.
 

Fonts consultades:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Julivert
https://etselquemenges.cat/rebost/el-julivert-antioxidant-anticancer
https://www.frutas-hortalizas.com/Hortalisses/Presentacio-Julivert.html
https://catalunyadiari.com/moda/confirmen-real-julivert-motius-menjar
https://www.foravila.net/reportatges/el-julivert-el-rei-dels-condiments-alimentaris/
https://www.consumer.es/ca/alimentacion-ca/congelar-el-julivert-fresc.html
https://www.gastronosfera.com/ca/actualitat/receptes-amb-julivert-mes-que-un-guarniment


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà 0,15gr
Safrà 0,15gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...