La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
18 maig 2022 · 2369
autor@
Nadine Campos




Slow Food: molt més que menjar lent.

Coneixes el moviment Slow Food? El “menjar lent” implica una manera d'alimentar-nos i de viure que és un dels nostres majors tresors i que, gairebé sense adonar-nos, estem deixant perdre. T'ho expliquem tot en aquest article.

Explica’m com menges i et diré com vius: orígens del moviment Slow Food

A Itàlia el menjar és un assumpte que ningú es pren de broma. La tradició culinària italiana delecta els paladars a tot el món i la seva exquisidesa es basa en productes frescos d'alta qualitat, una elaboració pacient i cuidada i una bona taula en la qual el bon menjar és l'excusa perfecta per a menjar en bona companyia.
 
Així que quan el 1986 es va anunciar l'obertura del primer McDonalds a Itàlia, els italians es van posar les mans al cap, sobretot quan es va saber l'enclavament: la magnífica Piazza di Spagna a Roma.
 
Tal dit tal fet, centenars d'italians van acudir a una manifestació armats amb plats d'espaguetis i forquilles com a eines de protesta.
 
Un d'ells va ser el periodista italià Carlo Petrini qui, al costat d'altres activistes, va iniciar una campanya contra el menjar ràpid o fast food. Acabava de néixer el moviment Slow Food.
 
El 1989 es va fundar a París el moviment internacional de Slow Food amb l’objectiu d'evitar la desaparició de la cultura i la tradició de les cuines locals i promoure l’interès per saber l'origen dels aliments que consumim: d'on procedeixen, com s'han produït i fer-nos reflexionar sobre l'impacte que les nostres decisions alimentàries tenen en la nostra salut, en les condicions de vida dels productors (pagesos, ramaders,...) i la seva petjada mediambiental.



 
Avui en dia, el moviment engloba milions de persones de més de 160 països que volen un accés universal a una alimentació saborosa i fresca, bona per la nostra salut, que respecti el benestar animal i sigui sostenible amb el planeta, alhora que sigui econòmicament justa pels productors del sector primari.
 
Per aconseguir-ho, promouen iniciatives per protegir la biodiversitat alimentària, la creació de vincles entre productors i consumidors i la implicació de tothom per poder crear un model alimentari sa, just i sostenible.
 

No només menjar… Pensament Slow Food

“L'antítesi del menjar ràpid” és la frase que de manera succinta pot resumir el pensament Slow Food. 
 
Què representa el "menjar" ràpid? Sens dubte, va associat a una manera de viure també ràpida, sense temps per a pensar què és millor menjar per a la nostra salut i, molt menys, per a comprar els ingredients frescos i preparar-ho.
 
I això en què ens converteix? En mers engolidors de qualsevol cosa per a guanyar temps per a continuar produint i consumint, consumint i produint, en una cadena infinita en la qual perdem el respecte i l'estima pel menjar i tot el que aquest representa: la unió, la família i gaudir en companyia. 
 
El menjar ràpid és el símbol d'una existència on es consumeix molt, massa, per a suplir la insatisfacció d'una vida que, per molt que mengem, mai no ens omple.



 
El moviment Slow Food vol recuperar una manera de menjar pausada, casolana, fent servir aliments frescos, de proximitat i de temporada fruint de l’experiència tant si mengem sols com amb la família o els amics.
 

Els pilars del moviment: explica’m com menges i et diré com vius

Les bases del moviment Slow Food no són noves, més aviat al contrari. En documentar-me per a escriure aquest article no podia evitar somriure en recordar els dinars i sopars de la meva infància, amb els meus pares i avis, tots a taula, conversant mentre menjàvem plats casolans, dels de tota la vida.
 
Pot ser que per això m'identifiqui i agraeixi la primera de les bases del moviment Slow Food. Te les expliquem totes:
 
  • Educar el paladar des de la infància. Acostumar-nos des de petits a una alimentació variada, autòctona i amb productes de qualitat. Aprendre a reconèixer i gaudir sabors, olors i textures.
  • Defensar la cuina tradicional i les receptes locals, posant en valor els nostres productes.
  • Respectar el ritme de la natura i fer servir els productes de temporada. Hi ha una cuina per a cada estació d'any i basar la nostra alimentació en aquestes receptes no permet gaudir de productes frescos i en el seu millor moment.
  • Reivindicar els models d'agricultura i ramaderia propis de cada lloc, basats en una producció sostenible, respectuosa amb els animals i la natura.
  • Promoure l'agricultura ecològica i la ramaderia extensiva. La composició nutricional d'aquests productes és més equilibrada i el seu sabor és autèntic.
  • Cuidar les espècies vegetals i animals autòctones.
  • Quan mengem fora de casa, acudir a locals que serveixin menjar de veritat, elaborat amb productes frescos i en el dia.
  • Comprar en mercats, comerços locals, cooperatives i mercats de pagès.
  • Fuig dels productes processats de les grans superfícies.



 

Slow Food a Catalunya: Ostres, però si això ja ho fèiem!

Al nostre país, el moviment Slow Food es recolzat per un conjunt de convivia, el nom que reben els grups locals que promouen i coordinen activitats i esdeveniments per tal de difondre les bases del moviment.
 
Les arrels mediterrànies ens han aportat des de fa segles una manera de fer i viure molt nostra, basada en el fet que el concepte de menjar va molt més allà del mer fet d'alimentar-nos.
 
Aquesta manera de ser compartida per la resta de països de l'arc mediterrani es veu amenaçada des de fa anys per una concepció crematística del nostre dia a dia on la cerca del benefici productiu imposa les presses i la immediatesa que ens impedeix continuar amb la manera de viure que ens és pròpia.
 
Les conseqüències les coneixem tots: 
 
  • Pèrdua de valors i referències familiars
  • Problemes importants de salut com l'obesitat, la diabetis o les malalties cardiovasculars.
  • Desaparició de les produccions locals.
  • Empobriment del sòl.
  • Ús indiscriminat de químics -herbicides i pesticides en les explotacions agrícoles o abús d'antibiòtics en el bestiar - amb conseqüències per a la nostra salut i la del planeta.
  • Excessiu ús d'envasos plàstics en els lineals de les grans superfícies.
  • Desconeixement de la producció i elaboració dels aliments que posem en les nostres taules.
Tot això és el que volia evitar Carlo Petrini i totes les persones que es manifestaven contra l'establiment de menjar ràpid a Roma.
 
Per sort, a Catalunya han ressorgit amb força els grups de consum i el cooperativisme que volen que no es perdi el nostre model alimentari.
 
També la restauració ha fet seu el moviment i ja comptem amb quaranta-sis restaurants i vint menjadors escolars Km0.
 
Trenta-sis anys després, encara queda molt per fer però, sens dubte, els milions de persones que a tot el món lluiten per defensar una manera de viure i alimentar-se sana, justa i sostenible conformen una força imparable a la qual cada dia s'afegeixen noves mans.
 
 
Fonts consultades:
https://www.slowfood.com/es/
https://www.km0slowfood.com/  
https://www.fondazioneslowfood.com/en/   
https://www.italiani.it/primo-mcdonalds-ditalia-a-roma-storia-di-proteste-e-curiosita/?cn-reloaded=1

Imatge portada: slowfood.com


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Vi de nous 700ml
Vi de nous 700ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...