La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
25 setembre 2021 · 6065
autor@
Laura Solans




Què són i per què has de consumir productes de proximitat?

Què són i per què has de consumir productes de proximitat?

Viure en un món globalitzat ens permet tenir a taula productes de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Independentment que estiguin produïts al costat de casa, o provinguin de Xile, de Sudàfrica o del Japó.

Però, com afecta això al medi ambient?

Encara que al principi ens pugui semblar un avantatge, consumir productes que arriben d’altres països va associat al transport intensiu i a grans quantitats d’emissions de CO2, que tenen un impacte directe en el canvi climàtic.

I, com pots evitar-ho?

Consumint productes de proximitat.

Com es defineix un producte de proximitat?

Per definició, un producte de proximitat és aquell que ha estat cultivat o produït a prop d’on es consumeix.

Però, què vol dir “a prop”? Què és exactament “proximitat”?

Hi ha força confusió al respecte. Proximitat pot referir-se a la localitat, la comarca, la província, les comunitat veïnes o, fins i tot, tota la península. D’aquesta manera, pot passar que parlem de productes de “proximitat” quan, en realitat, ens arriben des de centenars de quilòmetres de distància.

En aquest reportatge ‘D’on ve el que mengem?’ del ’30 minuts’ es va intentar aportar una mica de llum al tema i van comprovar que no hi ha cap regulació específica.

Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya considera que proximitat és la venda directa del pagès o amb un sol intermediari. Per aquest motiu, una acreditació específica determina la venda de proximitat de productes agroalimentaris a Catalunya, sigui directa o de circuit curt.


Pots trobar més informació sobre aquests segells i com adherir-te al sistema de venda de proximitat a través de la pàgina web en aquest enllaç.

I, què entenem per Km0?

Encara que s’acostumi a parlar de producte de proximitat i de Km0 com a sinònims, no són exactament el mateix.

Per a ser honestos, un producte de Km0 només pot ser aquell que tinguem a casa o, com a molt, a menys d’1 quilòmetre a la rodona.

Com això és molt difícil d’aconseguir, la majoria de col·lectius estableixen que, per considerar-se producte de Km0, la distància entre el punt d’origen i el punt de consum ha de ser màxim de 100 km.

Tot i això, no existeix cap legislació que ho reguli i cada comunitat estableix, dins de les seves competències, els requisits per classificar aquests productes. Com, per exemple, els segells de venda de proximitat de Catalunya, que hem comentat.


Quins beneficis té consumir productes de proximitat?

Ara que els conceptes ja estan una mica més clars, parlem dels avantatges principals de consumir productes de proximitat:
  • Coneixes l’origen del que menges i, fins i tot, pots tenir l’oportunitat de visitar el productor o pagès a la seva explotació.
  • Consumeixes productes més saborosos. Els productes de proximitat maduren de forma natural i es cullen al moment just de maduració. Per tant, conserven millor totes les seves propietats i nutrients.
  • Fomentes l’economia local. Ajudes els productors i pagesos de la teva zona i l’economia local se’n beneficia.
  • Redueixes la petjada ecològica. La compra de proximitat redueix el transport de llarga distància i, per tant, la contaminació i les despeses energètiques. Sens dubte, un greu problema a resoldre per combatre el canvi climàtic.

Ara bé, no has de confondre sostenible amb ecològic. Els productes de proximitat són més sostenibles, perquè redueixen les emissions de CO2, però no vol dir que s’hagin produït segons la normativa d’alimentació ecològica. Això només ho sabràs si comproves la certificació a l’etiqueta del producte.



Altres enllaços: 
Segells venda de proximitat Generalitat
Libro blanco de atributos diferenciados de producto 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Alvocat
Alvocat

Horta La Garriga: Productors de verdura i fruita i distribuïdors de alimentació en general