La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
09 juny 2022 · 1902
autor@
Nadine Campos




Què paguem, de debò, quan adquirim un producte forà?

Quan anem a fer la compra a una gran superfície o decidim omplir el rebost i l'armari directament des de l'ordinador, sabem realment el que ens costen els productes que estem adquirint?

Els departaments de màrqueting de les grans companyies han fet una bona labor convencent-nos dels avantatges que ens aporta la facilitat i les possibilitats de tria de les compres en hipermercats i el comerç en línia, posant l'accent en el preu dels productes que adquirim i la seva contínua disponibilitat.
 
Però a ningú no se li escapa que el fet de comprar una samarreta per tres euros o un producte alimentari fora de temporada té repercussions davant de les quals podem optar per posar-nos una bena als ulls o decidir veure ben clar.
 
En aquest article volem donar visibilitat al valor real del tipus de consum que triem.
 

Què entenem per producte de proximitat?

Els productes de proximitat són aquells que han estat produïts en un entorn proper a nosaltres. De fet, és habitual considerar com a sinònims els conceptes de "proximitat" i "quilòmetre zero" quan realment no són el mateix.
 
En aquest article del nostre bloc, trobareu la informació sobre el que s'entén per cadascun dels conceptes.
 
Independentment del concepte més estricte del terme «proximitat», a ningú no se'ns escapa l'essència del concepte: escollir productes produïts i venuts a casa nostra per la nostra gent, des de l'àmbit més proper fins a l'abast del país.
 
 

Són més cars els productes de proximitat?

La resposta a aquesta pregunta depèn del valor que li donem al nostre poder de decisió.
 
Quan comprem un producte ho fem amb un esperit crític? Som conscients del que implica triar entre un producte o un altre? O entre decidir comprar al barri o fer-ho en una gran superfície o, fins i tot, mentre estem escarxofats al sofà amb uns quants clics?
 
Pensem en qui hi ha darrere del producte o en la qualitat de vida dels treballadors? Se'ns encén l'alerta ecològica?
 
Moltes preguntes que impliquen una manera de concebre el consum com a part d'una manera de pensar i viure. A les nostres mans està decidir a què donem més valor: al preu immediat o al cost veritable de la nostra tria.
 

Beneficis individuals i col·lectius del consum de proximitat

Els avantatges d'optar pels productes locals són clares, tant per nosaltres de manera individual com per la societat de la qual formen part i, fins i tot, pels llocs que tenim més llunyans. T'ho expliquem.
 

Raons de salut i qualitat

Quan escollim productes de proximitat, sobretot productes frescos, ens assegurem que el recorregut entre el productor i les nostres mans ha estat mínim i, per tant, estem adquirint un producte fresc que manté totes les seves qualitats nutricionals i organolèptiques
 
En el cas de les fruites, per exemple, les de proximitat i temporada han estat recollides en el seu punt òptim de maduració i no quan encara estaven verdes per ser emmagatzemades durant setmanes en cambres frigorífiques.
 
La producció globalitzada fa servir un munt de productes químics, com pesticides, conservants i d'altres additius, per mantenir-los fins durant la seva distribució a milers de quilòmetres.
 
A més, quan escollim un producte proper podem conèixer on s'ha conreat i produït i quins són els controls als quals està sotmès per part dels organismes responsables que vetllen per l'aplicació de les normatives vigents i garanteixen les correctes condicions dels productes.
 


 

Raons mediambientals

Quan adquirim productes de proximitat contribuïm a disminuir els costos en el seu transport i, per tant, el consum de recursos energètics, principalment de combustibles fòssils com el petroli. En conseqüència, evitem l'augment d'emissions nocives pel medi ambient. 
 
Pensem que els productes que venen de lluny viatgen en avions, vaixells de contenidors i camions de gran tonatge.
 
Alhora, tampoc afavorim l'ús dels embalatges necessaris per preservar-los durant una llarga cadena de distribució: safates de porexpan i plàstics que tarden milers d'anys en degradar-se.


 

Raons ecològiques

Les nostres decisions impacten en la vida d'altres éssers vius. Quan triem productes llunyans donem ales a la producció intensiva en milers d'hectàrees destinades al monocultiu amb nefastes conseqüències per la flora i fauna locals i la biodiversitat.
 
A més, augmentem les possibilitats d'arribada de fauna forana no desitjada juntament amb els productes.
 
Per contra, quan triem productes de proximitat no ens sumem a la petjada ecològica en molts països productors on les condicions de vigilància mediambiental i la preservació dels hàbitats no existeixen.
 

Raons econòmiques i socials

Consumir productes de proximitat és essencial per mantenir i impulsar l'economia local a la qual pertanyem. 
 
És una inversió que ens beneficia a tots:
 
  • No es perden llocs de feina i se'n creen de nous.
  • Conservem i fomentem el nostre sector primari. Evitem la desaparició d'oficis.
  • Impulsem el comerç local.
  • No canviem els nostres costums i el nostre estil de viure: anar al mercat i al petit comerç del barri i relacionar-nos amb els productors i venedors.
  • Enfortim la comunitat i evitem ser més vulnerables en temps de crisi. 
     
La dependència dels productes de fora ens converteix en mers consumidors sense poder de decisió ni crítica.
 
Cada cop que decidim comprar productes elaborats a milers de quilòmetres de casa nostra estem incrementant la destrucció del teixit industrial i comercial propi, alhora que donem suport al manteniment de les precàries condicions laborals i de vida de milers de treballadors de països del tercer món mentre engreixen els beneficis de les grans companyies.
 

Llavors, què paguem quan adquirim un producte de proximitat?

La resposta és fàcil: paguem molt menys del valor real del producte. 
 
Quan decidim basar el nostre consum en els productes de proximitat estem preservant les nostres arrels i enfortint-nos com a comunitat per poder formar part de la societat global des d'una posició crítica i decisòria.
 
Com més persones opten pels productes de l’economia local, més es pot abaixar el preu sense perdre qualitat i garantint el manteniment equitatiu del nivell de vida de productors, distribuïdors locals i consumidors.
 
Per sort, cada cop són més les persones que decideixen fer del seu consum quotidià una eina de progrés i benestar comunitari.
 
No es tracta de demonitzar els articles de fora. L'opció del comerç just és l'alternativa idònia quan hem de fer ús d'un producte elaborat en països llunyans per no deixar de consumir de manera ètica i sostenible.
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà 0,15gr
Safrà 0,15gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...