La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
21 abril 2022 · 1587
autor@
Laura Solans




On queda la pagesia a les ciutats?

metode.cat


Dècada rere dècada, veiem com els nous blocs de pisos, aeroports, carreteres i altres construccions prenen terreny als camps.
Enrere queda el paisatge verd a vista d’ocell.
 
Mira en aquesta notícia del diari El País, com ha canviat el terreny en 50 anys.


Canvi del terreny entre Montmeló, Parets del Vallès i Mollet del Vallès. CREAF






 
Si vols veure com ha canviat la teva zona, pots consultar la fototeca digital del Instituto Geográfico Nacional i comparar el paisatge en el temps.
 
Dit això, quin espai queda per l’agricultura a les ciutats?
 

La ciutat es menja el camp

No podem oblidar que l’agricultura ha sigut un dels grans pilars de l’economia de Catalunya. No obstant això, l’actualitat del sector agrari, a grans trets, és la següent: hi ha menys pagesos i menys terrenys per cultivar.
 
Et pot interessar: La pagesia jove: relleu generacional
 
En els últims 60 anys, s’ha produït un ‘boom urbanístic’ que ha anat menjant-se els camps.
 
Dos exemples recents d’aquesta expansió urbanística a Catalunya són la polèmica ampliació de l’aeroport del Prat de Llobregat o les noves construccions de milers d’habitatges a una zona del delta del Llobregat que havia estat agrícola.
 
Encara que hi ha molt camí per recórrer, comptem amb la Llei 3/2019 dels Espais Agraris, aprovada pel Parlament de Catalunya el juny de 2019, que es crea amb l’objectiu de protegir el sòl agrícola davant la pressió urbanitzadora que experimenta de manera manifesta tota la Catalunya mediterrània.
 
 

El valor de la pagesia: sense camps, no mengem

Encara que tendim a pensar que els aliments arribaran sempre d’on faci falta, la realitat no és així. La pandèmia ens ha fet comprendre la importància de proveir-nos d’aliments del territori.
 
I només amb els horts urbans no ens en sortirem.
 
Segons la FAO (Organización para la Alimentación y la Agricultura), s'estima que al 2050 es necessitarà augmentar la producció d'aliments en un 70% per a poder proveir als gairebé 10.000 milions de persones que poblaran el planeta.

L'agricultura constitueix un sector estratègic, que aporta un gran valor econòmic, social, territorial i mediambiental.
 
I és que la ciutat i el camp no poden existir l’un sense l’altre. Perquè, sense un territori agrari que produeixi els aliments, les persones no podem menjar. I, per tant, la labor de la pagesia és essencial per sobreviure.
 
A més, les ciutats són les principals interessades en el fet que, al seu voltat, creixi un teixit de pagesos i productors i, a la vegada, una comunitat de consumidors que apostin per l’entorn i l’alimentació de proximitat.
 

L’agricultura ecològica: una oportunitat per a la pagesia

Saps que Catalunya ha perdut gairebé 5.000 pagesos en només 10 anys?

 
Aquest abandonament de la pagesia no només té conseqüències econòmiques, sinó que indica que cada cop som menys autosuficients i depenem massa dels productes d’altres països.
 
Catalunya és un dels països del món amb menys terra cultivada per habitant i gairebé el 80% del que mengem ve de fora.
 
Com revertir aquesta tendència?
 
Primer de tot, hauríem d’aconseguir el relleu generacional de la pagesia, un dels grans problemes de l’agricultura a Catalunya, ja que només el 9,5% dels pagesos tenen menys de 41 anys.
 
Mentre no comptem amb aquest relleu, la solució és apostar per una agricultura ecològica i de Km0. En aquest sentit, han anat sorgint iniciatives que promouen un foment de l’activitat agrària.
 
En l’àmbit internacional, s’ha endegat el Pacte de Política Alimentària Urbana, també anomenat Pacte de Milà, que inclou recomanacions per promocionar polítiques alimentàries locals. Aquest compromís l’han signat més de 200 ciutats de tot el món, entre elles Barcelona.
 
En l’àmbit més local, han sorgit projectes com Terra Pagesa. Una iniciativa de comercialització i consum de productes de proximitat, locals i de temporada a Barcelona. Busquen donar suport a la pagesia catalana i fer arribar l'agricultura de proximitat, precisament, on hi ha més consumidors i menys producció agrària.
 
Ara mateix, Terra Pagesa compta amb 16 productors i 8 parades dels mercats. Així, converteixen la gran ciutat en un aparador per mostrar la necessitat d'enfortir el teixit agrícola català i evitar l’abandonament de la pagesia.
 
 
------
FONTS
El futuro del sector agrícola espanyol
La ciudad se come al campo
4.600 pagesos menys en 10 anys: producte ecològic i de KM 0, una via per revertir-ho 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes provençals
Herbes provençals

Ecoalimentaria: Tenda oberta al 2010 a Horta, amb distribució a domicili a Barcelona ciutat i província. Fruita i verdura ecològica, de temporada i proximitat i més de 1000 productes eco.