09 maig 2022 · 184
Comparteix a les xarxes i guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 euros!

LA GANA EMOCIONAL I LA GANA FÍSICA

Quan el cos ens demana menjar, no sempre és per cobrir una necessitat fisiològica, sovint és un mètode per a regular les nostres emocions. Sol aparèixer de cop i volta, en qualsevol moment i amb urgència i pot anar acompanyada de descontrol. Per aconseguir gestionar aquestes conductes de manera saludable i evitar provocar sentiments de rebuig, primer caldrà aprendre a identificar-la. 
 
La gana física està destinada a cobrir necessitats nutricionals, és gradual, apareix en els horaris d’ingesta habitual i es pot posposar. Es menja amb control, consciència i assaborint i gaudint el que es consumeix. Es satisfà amb aliments saludables, et sents bé un cop acabes de menjar i és independent al teu estat anímic. 
 
La gana emocional pel contrari, està destinada a reconfortar i alleugerir emocions. Apareix de manera espontània i amb desig d’aliments específics, normalment poc saludables. No hi ha connexió amb el que es consumeix, ni s’aprecia el que es menja, tot i estar tipes es pot seguir menjant. Està condicionat a com una es sent en aquell moment i, poc després de menjar, es tornen a generar emocions desagradables com culpa, vergonya, tristesa o enuig. 
 
Per diferenciar-les, quan tingueu gana valoreu el que realment necessita el vostre cos. Si al menjar hi haurà frustració, probablement és un moment d’angoixa que necessita satisfer-se amb un altre tipus de recompensa. Caldrà que us relaxeu, respireu profundament i us calmeu. Busqueu altres activitats que us distreguin, us allunyin de la cuina i us mantinguin les mans ocupades. És important no prohibir-se res, doncs al final crea més desig i descontrol. Podeu menjar amb atenció plena i sense culpabilitat alguna versió saludable d’aquells aliments que més us atreguin, per exemple la xocolata negra.
 
Us proposo que busqueu altres activitats que també us donin plaer com fer exercici físic, meditar, parlar amb algú, demanar una abraçada, estar amb contacte amb la natura o amb companyia d’animals. Us serà més senzill connectar amb la vostra necessitat real i gestionar la gana emocional. 
 

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 euros!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Alvocat
Alvocat

Horta La Garriga: Productors de verdura i fruita i distribuïdors de alimentació en general

Formatge Ceretani Cheddar
Formatge Ceretani Cheddar

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...