Quan el cos ens demana menjar, no sempre és per cobrir una necessitat fisiològica, sovint és un mètode per a regular les nostres emocions. Sol aparèixer de cop i volta, en qualsevol moment i amb urgència i pot anar acompanyada de descontrol. Per aconseguir gestionar aquestes conductes de manera saludable i evitar provocar sentiments de rebuig, primer caldrà aprendre a identificar-la.
La gana física està destinada a cobrir necessitats nutricionals, és gradual, apareix en els horaris d’ingesta habitual i es pot posposar. Es menja amb control, consciència i assaborint i gaudint el que es consumeix. Es satisfà amb aliments saludables, et sents bé un cop acabes de menjar i és independent al teu estat anímic.
La gana emocional pel contrari, està destinada a reconfortar i alleugerir emocions. Apareix de manera espontània i amb desig d’aliments específics, normalment poc saludables. No hi ha connexió amb el que es consumeix, ni s’aprecia el que es menja, tot i estar tipes es pot seguir menjant. Està condicionat a com una es sent en aquell moment i, poc després de menjar, es tornen a generar emocions desagradables com culpa, vergonya, tristesa o enuig.
Per diferenciar-les, quan tingueu gana valoreu el que realment necessita el vostre cos. Si al menjar hi haurà frustració, probablement és un moment d’angoixa que necessita satisfer-se amb un altre tipus de recompensa. Caldrà que us relaxeu, respireu profundament i us calmeu. Busqueu altres activitats que us distreguin, us allunyin de la cuina i us mantinguin les mans ocupades. És important no prohibir-se res, doncs al final crea més desig i descontrol. Podeu menjar amb atenció plena i sense culpabilitat alguna versió saludable d’aquells aliments que més us atreguin, per exemple la xocolata negra.
Us proposo que busqueu altres activitats que també us donin plaer com fer exercici físic, meditar, parlar amb algú, demanar una abraçada, estar amb contacte amb la natura o amb companyia d’animals. Us serà més senzill connectar amb la vostra necessitat real i gestionar la gana emocional.