La teva veu
Oidà!
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
30 gener 2023 · 1255
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




LA CARXOFA

La carxofa (Cynara Scolymus) és una hortalissa típica dels mesos d’hivern. Els seus orígens són al Nord d’Àfrica o a la costa mediterrània i en trobem de moltes classes, la violeta, la blanca o la més destacada a Catalunya, la carxofa del Prat. És molt versàtil a la cuina i té un sabor característic entre dolç i amarg però a més a més, és molt beneficiosa pel nostre organisme. 
 
Gairebé un 90% del seu pes és aigua i per tant aporta poques calories. Conté fibra soluble interessant per millorar les digestions i el trànsit intestinal. També és rica en minerals com el potassi, el fòsfor o el magnesi i vitamina A i algunes del grup B. Millora la funció hepàtica i biliar i ajuda a controlar el colesterol. 
Quan compreu carxofes és important que siguin tancades i amb les fulles juntes per assegurar-vos que són tendres i que les conserveu a la nevera fins al seu consum ja que s’oxiden força ràpid. 
Tot i que la part comestible de la carxofa és només del 40%, és molt versàtil a la cuina i la podeu consumir bullida, al forn o a la brasa, en truita, arrossos, cremes o guisats o fins i tot laminar els cors en cru i servir-los amanits amb oli i sal. També podeu aprofitar els tronc cuinant-los al forn pelats que queden ben bons. 
 
Una manera senzilla de coure-les, és rentar-les bé, treure les fulles més dures i seques de l’exterior i el tronc. Escapçar la part de dalt i posar-les en un cassó amb aigua mineral, sal, pebre i llorer fins que quedin cobertes per la meitat però s’aguantin dretes. Es bullen 20min. Però cada 5min. es tiren unes 4-5 cullerades soperes per sobre de les carxofes de la mateixa aigua de cocció. Les podeu servir amb un raig d’oli d’oliva verge, sal i sèsam torrat. 
Una bona idea si enceneu el forn al cap de setmana és afegir una plata de carxofes i enfornar-les 40min a 180graus ben netes amb oli i herbes al gust. Així tindreu una ració de verdura a punt per consumir durant la setmana. 
 
Gaudiu-la ara que n’és temporada, afegiu-la als vostres menús per augmentar el consum de verdura i aprofiteu-ne totes les seves propietats.



 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes provençals
Herbes provençals

Ecoalimentaria: Tenda oberta al 2010 a Horta, amb distribució a domicili a Barcelona ciutat i província. Fruita i verdura ecològica, de temporada i proximitat i més de 1000 productes eco.