EL SEITÀ
No és estrany trobar-se algú ben sorprès i que comenta que aquell dia, quan comprava a la botiga d’alimentació, al frigorífic a la secció de proteïnes vegetals, hi ha trobat una bola marró on a l’etiqueta hi posava SEITÀ. Però què és exactament el seità?
El seità és un preparat d’origen asiàtic i tradicional que essencialment és gluten. Es basa en separar el gluten de les farines que en contenen (blat, camut, espelta, sègol, ordi...) del segó i del midó. S’aconsegueix barrejant la farina amb aigua, però en comptes d’amassar-la com es faria per preparar pa, es submergeix en aigua repetides vegades per rentar el midó i quedar bàsicament amb el gluten, la proteïna del gra. Després es cou i el resultat és una bola marronosa, ferma, gustosa i de textura similar a la carn, per tant, es pot usar en les mateixes preparacions. El problema del seità és que tot i ser pràcticament proteïna, no és podria considerar completa perquè és deficitari en un dels aminoàcids essencials, la lisina. Per tant, s’hauria de servir amb llegums, cuit amb beguda vegetal de soja o amb fruits secs.
El podeu fer a casa a partir de farina o de gluten de blat i guardar-lo a un recipient ben tancat amb l’aigua de cocció; també el podeu escórrer i congelar ben protegit. Si el compreu ja feu eviteu aquells amb alt contingut de sodi, cal que escolliu els que tinguin 1,25gr de sal/100gr de producte o menys.
És una bona opció de proteïna vegetal si es complementa adequadament, perquè aproximadament el 75% del seu pes és proteïna, però està completament contraindicat en persones amb celiaquia o sensibilitat al gluten no celiaquia al provenir del gluten. Es pot servir tallat a la planxa, fer-ne filets, al forn, en estofats, arrebossat o fins i tot esmicolat per a fer el farcit dels canelons o la pilota per l’escudella.
El seità és una altra bona alternativa a la proteïna animal si l’acompanyes d’algun cereal o fruit sec. És agraït a la cuina i al paladar i una bona manera per reduir el consum de carn perquè el podeu usar com a substitut en qualsevol recepta.