La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
13 febrer 2023 · 3266
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




EL SEITÀ

No és estrany trobar-se algú ben sorprès i que comenta que aquell dia, quan comprava a la botiga d’alimentació, al frigorífic a la secció de proteïnes vegetals, hi  ha trobat una bola marró on a l’etiqueta hi posava SEITÀ. Però què és exactament el seità?
 
El seità és un preparat d’origen asiàtic i tradicional que essencialment és gluten. Es basa en separar el gluten de les farines que en contenen (blat, camut, espelta, sègol, ordi...) del segó i del midó. S’aconsegueix barrejant la farina amb aigua, però en comptes d’amassar-la com es faria per preparar pa, es submergeix en aigua repetides vegades per rentar el midó i quedar bàsicament amb el gluten, la proteïna del gra. Després es cou i el resultat és una bola marronosa, ferma, gustosa i de textura similar a la carn, per tant, es pot usar en les mateixes preparacions. El problema del seità és que tot i ser pràcticament proteïna, no és podria considerar completa perquè és deficitari en un dels aminoàcids essencials, la lisina. Per tant, s’hauria de servir amb llegums, cuit amb beguda vegetal de soja o amb fruits secs.

El podeu fer a casa a partir de farina o de gluten de blat i guardar-lo a un recipient ben tancat amb l’aigua de cocció; també el podeu escórrer i congelar ben protegit. Si el compreu ja feu eviteu aquells amb alt contingut de sodi, cal que escolliu els que tinguin 1,25gr de sal/100gr de producte o menys.

És una bona opció de proteïna vegetal si es complementa adequadament, perquè aproximadament el 75% del seu pes és proteïna, però està completament contraindicat en persones amb celiaquia o sensibilitat al gluten no celiaquia al provenir del gluten. Es pot servir tallat a la planxa, fer-ne filets, al forn, en estofats, arrebossat o fins i tot esmicolat per a fer el farcit dels canelons o la pilota per l’escudella. 
 
El seità és una altra bona alternativa a la proteïna animal si l’acompanyes d’algun cereal o fruit sec. És agraït a la cuina i al paladar i una bona manera per reduir el consum de carn perquè el podeu usar com a substitut en qualsevol recepta.
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Carbassa confitada (verd)
Carbassa confitada (verd)

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...