La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
23 març 2022 · 1120
autor@
Nadine Campos




Detergents ecològics: la neteja responsable

La consciència ecològica i l'aposta per la sostenibilitat és una opció que creix cada dia que passa. La societat és cada vegada més conscient de la importància de cuidar el planeta i evitar que la degradació del medi ambient arribi a un punt de no retorn. Els aliments ecològics i les formes de producció sostenibles són la punta de llança d'aquest canvi de paradigma que s'estén cada cop més a altres sectors com la confecció tèxtil, la cosmètica i els productes de neteja.
Avui volem conèixer què són els productes de neteja ecològics, quina és la seva composició i la seva eficàcia i com contribueixen a preservar la nostra salut i la del planeta.
 
Els detergents convencionals que utilitzem de manera quotidiana per netejar la llar, inclosa la roba, contenen diferents substàncies químiques contaminants i perilloses, tant per la nostra salut com per al medi natural.
 
Quan buidem la galleda de fregar, quan deixem anar pel desguàs l’aigua sabonosa de rentar els plats o quan fem servir la rentadora estem abocant productes nocius que acaben al clavegueram i arriben a les aigües dels rius, llacs i també s’infiltren sota terra contaminant les aigües subterrànies.
 

Els productes de neteja convencionals perjudiquen la nostra salut…

Molts dels químics que entren en la composició dels productes de neteja no ecològics són altament agressius per la nostra salut, substàncies irritants i corrosives que causen al·lèrgies, problemes a la pell com les dermatitis i, fins i tot, interfereixen en l’acció de les hormones i provoquen desequilibris hormonals.
 

… i destrossen el medi ambient.

L’acció dels components químics en l’entorn és altament nociu. Són responsables d’augmentar la salinització de les aigües, de l’eutrofització i afectació de la vida aquàtica, produint danys irreversibles en la flora i la fauna. 

 
Un problema afegit és que degut a aquests danys mediambientals el procés de depuració i potabilització de l’aigua pel consum humà és molt més complex i car.

Quins són els principals components dels detergents i altres productes de neteja convencionals?

En aquest punt, volem donar a conèixer quines són aquestes substàncies perjudicials per a la nostra salut i per l’entorn.
 
  • Tensioactius o surfactants. Són el component més important. La seva funció és traspassar la brutícia a l’aigua. Poden ser naturals, com els sabons o artificials. El principal inconvenient és la seva acumulació en el medi.
  • Fosfats. Són derivats del fòsfor. El més utilitzat és el tripolifosfat de sodi (TPFS) que s’utilitza per estovar l’aigua, fer-la més suau i dissoldre la brutícia. El eu ús està prohibit en alguns països per la seva relació amb l’eutrofització de les aigües, en una acció conjunta amb altres elements com el fòsfor o el nitrogen. Per substituir els fosfats es fan servir altres combinacions de compostos químics, com la zeolita sintètica o alguns tipus de sals procedents del sodi. Els seus efectes en el medi encara no són prou coneguts a llarg termini, inclòs el paper que puguin tenir en l’eutrofització de l’aigua.
  • Blanquejadors. Com el seu nom indica, serveixen per blanquejar i també eliminen bacteris i alliberen oxigen. És comú fer servir l’àcid etilendiaminatetraacètic (EDTA) que no és biodegradable. Els blanquejants òptics basats en el clor són tòxics i s'acumulen en l'organisme i els ecosistemes.
  • Additius com els enzims, antiespumants i perfums. L’ús de tots ells té conseqüències nocives pel medi. Els enzims afecten directament a la salut dels éssers vius o bé als nutrients que els alimenten. Les escumes empitjoren el poder d'autodepuració dels rius, minven l’activitat bacteriana i interfereixen en els processos de sedimentació en les estacions depuradores.

Com es qualifica un producte de neteja com ecològic?

Hi ha alternativa als detergents i altres productes de neteja convencionals. Es tracta dels productes de neteja ecològics. Hem de ser conscients que aquesta qualificació no vol dir que siguin totalment inofensius pel medi ambient, sinó que són biodegradables i el seu impacte en l’entorn és molt més petit.
 
A més per a ser designat com a ecològic, el producte ha de complir aquestes característiques:
 
  • Han d'estar elaborats amb tensioactius ràpidament biodegradables.
  • No han de contenir cap classe de fosfats ni derivats del petroli.
  • Com a blanquejant utilitzen el perborat de sodi.
  • Eviten el contingut de fragàncies, colorants i conservants artificials.




Els tensioactius s'obtenen de sucres i greixos vegetals, biodegradables i menys tòxics que els obtinguts del petroli. Tampoc no fan servir blanquejants òptics, aromes, conservants ni colorants sintètics.
 
Quan adquirim aquests productes hem d’evitar la pràctica coneguda com a greenwashing que consisteix a oferir productes amb falsos reclams ambientals. Una bona manera d’ajudar-nos és amb les etiquetes ecològiques. 
 
Aquestes certificacions identifiquen els productes que generen menys substàncies tòxiques tant en la seva elaboració com en el seu ús. Les més conegudes són:
 
  • Distintiu de garantia de qualitat ambiental de la Generalitat de Catalunya. El Distintiu de garantia de qualitat ambiental és un sistema català d’etiquetatge ecològic que reconeix productes i serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent.
  • Etiqueta ecològica de la Unió Europea. L’Ecolabel és una etiqueta d'excel·lència ambiental que s'atorga a productes i serveis que compleixen alts estàndards ambientals al llarg del seu cicle de vida: des de l'extracció de matèries primeres fins a la producció, distribució i eliminació.

Els beneficis de fer servir productes de neteja ecològics són ben clars:
  • Beneficiem el medi ambient i ajudem a reduir la petjada de carboni i l’emissió de contaminants.
  • Tenim cura de la nostra salut, prevenint malalties respiratòries, irritacions a la pell o possibles al·lèrgies.
Escollir productes de neteja per la llar que s’elaborin sota criteris de respecte mediambientals és la millor manera d’ajudar a cuidar el medi ambient, o, dit d’altre forma, la protecció del medi ambient comença a casa nostra.



 
Fonts consultades:
https://etselquemenges.cat/especialista/veritas/detergents-ecologics-un-pas-mes-enlla-per-a-la-salut
https://www.vilaweb.cat/noticia/4217599/20141031/disruptors-endocrins-contaminacio-invisible.html
https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0107142.xml
https://opcions.org/consum/impacte-ambiental-dels-detergents/
https://premisrecerca.uvic.cat/sites/default/files/webform/5c76a28bcf7057c94c7a91de06a801108b8e5544_Impacte%20ambiental%20dels%20detergents.pdf
https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/empresa_i_produccio_sostenible/ecoproductes_i_ecoserveis/etiquetatge_ecologic_i_declaracions_ambientals_de_producte/distintiu_de_garantia_de_qualitat_ambiental/
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable