La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
19 setembre 2022 · 705
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




DIETA MEDITERRÀNIA

La dieta mediterrània és un patró d’alimentació saludable preventiva de moltes patologies que ha anat perdent popularitat a mida que creixia la gran acceptació de la dieta occidental. Els últims estudis, mostren la gran importància de seguir una dieta mediterrània en front a la occidental, pel paper que juga en la modulació de la microbiota intestinal i la interacció amb el sistema immunitari.
 
Encara que la gastronomia divergeixi molt al llarg de tota la conca del mediterrani, hi ha un patró ideal que defineix la dieta mediterrània. Aquesta cal que es basi en el consum diari mínim de dos racions de verdures o hortalisses i 3 racions de fruita, a poder ser fresca i de temporada. L’oli d’oliva verge extra serà la font principal diària de greixos saludables i substituirà a la mantega o la margarina. Hi ha d’haver 3 racions de llegum al llarg de la setmana, és indiferent quina si s’utilitzen tècniques culinàries saludables, una amanida de llenties, un hummus a degustar amb verdures crues de temporada o un empedrat, en poden ser alguns exemples.
Tres racions més seran de peix, 1-2 cops peix blanc i 1-2 cops peix blau petit tipus sardines o seitons. També es poden consumir ous i lactis naturals i carn blanca com pollastre o gall d’indi en front a la carn vermella o processada. Hi haurà com a mínim un grapat a mà tancada a la setmana de fruits secs, una ració d’uns 30gr i els cereals seran complets. Cal evitar la rebosteria comercial, i aquesta es limita a màxim 3 racions setmanals. Finalment, pel que fa a les begudes,  no es pot consumir més d’una beguda carbonatada o refresc al dia i si es pren vi, aquest haurà de ser de consum ocasional, és a dir, la beguda de preferència serà l’aigua. 
 
Aquest perfil de dieta, a més a més també té un caràcter força antiinflamatori i desplaça a la dieta occidental que és gairebé la oposada, on abunden els ultraprocessats, els refinats, un consum excessiu de carn, sobretot de vermella i processada, greixos saturats, sucre i molt pobra amb fibra, vitamines i minerals. 
 
La dieta mediterrània, és una bona proposta d’alimentació a seguir per a prevenir la majoria de patologies de la societat actual i de moment una de les estratègies dietètiques utilitzades per a algunes patologies autoimmunes com l’artritis reumatoide o la psoriasis. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Vi de nous 700ml
Vi de nous 700ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...