DIETA MEDITERRÀNIA
La dieta mediterrània és un patró d’alimentació saludable preventiva de moltes patologies que ha anat perdent popularitat a mida que creixia la gran acceptació de la dieta occidental. Els últims estudis, mostren la gran importància de seguir una dieta mediterrània en front a la occidental, pel paper que juga en la modulació de la microbiota intestinal i la interacció amb el sistema immunitari.
Encara que la gastronomia divergeixi molt al llarg de tota la conca del mediterrani, hi ha un patró ideal que defineix la dieta mediterrània. Aquesta cal que es basi en el consum diari mínim de dos racions de verdures o hortalisses i 3 racions de fruita, a poder ser fresca i de temporada. L’oli d’oliva verge extra serà la font principal diària de greixos saludables i substituirà a la mantega o la margarina. Hi ha d’haver 3 racions de llegum al llarg de la setmana, és indiferent quina si s’utilitzen tècniques culinàries saludables, una amanida de llenties, un hummus a degustar amb verdures crues de temporada o un empedrat, en poden ser alguns exemples.
Tres racions més seran de peix, 1-2 cops peix blanc i 1-2 cops peix blau petit tipus sardines o seitons. També es poden consumir ous i lactis naturals i carn blanca com pollastre o gall d’indi en front a la carn vermella o processada. Hi haurà com a mínim un grapat a mà tancada a la setmana de fruits secs, una ració d’uns 30gr i els cereals seran complets. Cal evitar la rebosteria comercial, i aquesta es limita a màxim 3 racions setmanals. Finalment, pel que fa a les begudes, no es pot consumir més d’una beguda carbonatada o refresc al dia i si es pren vi, aquest haurà de ser de consum ocasional, és a dir, la beguda de preferència serà l’aigua.
Aquest perfil de dieta, a més a més també té un caràcter força antiinflamatori i desplaça a la dieta occidental que és gairebé la oposada, on abunden els ultraprocessats, els refinats, un consum excessiu de carn, sobretot de vermella i processada, greixos saturats, sucre i molt pobra amb fibra, vitamines i minerals.
La dieta mediterrània, és una bona proposta d’alimentació a seguir per a prevenir la majoria de patologies de la societat actual i de moment una de les estratègies dietètiques utilitzades per a algunes patologies autoimmunes com l’artritis reumatoide o la psoriasis.