La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
24 gener 2023 · 884
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




Com evitar la contaminació encreuada per gluten

Si convius amb un celíac has d'evitar que els aliments que menja entrin en contacte amb gluten. Aprèn a evitar la contaminació encreuada per gluten.
 

Què és la contaminació encreuada per gluten?

És el procés durant el qual un aliment lliure de gluten entra en contacte amb gluten.
 
Per tant, quan hi ha contaminació encreuada, estem convertint un aliment apte per a celíacs i celíaques en un aliment NO APTE.
 
 
L'etiquetatge dels aliments sense gluten a Espanya 
 
 
I si un celíac menja un aliment NO APTE pot tenir problemes de salut més o menys greus. Així que no és un assumpte menor, atenció!
 
 

Com evitar la contaminació encreuada

Un aliment lliure de gluten es pot «contaminar» de moltes maneres i en diferents moments de la seva vida útil.



Taula de tallar verdures i pa. Focus de contaminació creuada per gluten

 
 
Imagina que un agricultor recull una capsa de tomàquets i la posa a la furgoneta per portar-la a la botiga. Imagina que aquesta caixa és al costat d'un sac de farina ꟷde blatꟷ mig trencat. La farina podria arribar als tomàquets i convertir-los en un aliment no apte per a celíacs.
 
Lògicament, no és a les nostres mans controlar tot el procés de producció, transport i manipulació dels aliments que consumim (més enllà de comprar a la nostra botiga de confiança), així que passem a veure quines mesures podem prendre.
 

Les dues maneres d’afrontar el problema

Per evitar la contaminació encreuada per gluten tenim dues grans opcions:
 
  • L'opció fàcil (però cara).
     
Si estàs convivint amb un celíac i t'angoixa el tema de la contaminació encreuada (que després veurem com gestionar-la), tens l'opció més radical, fàcil i ràpida: ALIMENTAR-TE COM UN CELÍAC.
 
És així. Assegura't que a la cistella de la compra ÚNICAMENT hi entrin aliments APTES per a celíacs i t'oblidaràs de tot el que t'explicaré més endavant.
 
Això sí, tingues en compte que els aliments aptes per a celíacs són força més cars que els «normals».
 
 
Ho sabies? Un celíac gasta, de mitjana, 900€ més a l'any que una persona NO celíaca.
 
 
  • L'opció complicada (més barata).
 
Imagina: vius en una família de 5 persones i un dels membres és celíac. L'opció cara és alimentar tota la família com el celíac. Però això et sortirà car.
 
Aleshores optes per l'opció «entretinguda», que consisteix, ni més ni menys, en controlar la contaminació encreuada. Com es fa això? Vegem-ho.
 
 
El CONTROL comença a la cistella de la compra i segueix a la cuina.
 
A la compra.

 
Hauràs de fer la compra pensant en el celíac de la casa. Per a ell o ella hauràs de comprar aliments lliures de gluten.
 
Quan compris productes per a la resta de la família, t'has d'assegurar que no contaminin els productes APTES. Això pot passar amb productes no envasats, com farines a granel o qualsevol cosa que surti d'un forn (croissants, pa, ensaïmades, etc.). Per a aquest tipus de productes, és millor fer servir una bossa de la compra separada.
 
A la cuina.
La cuina és l’espai on es produeixen la majoria de contaminacions encreuades. Per tant, molt de compte! Vegem-ho.
 
  • Emmagatzematge.
     
Separa els aliments sense gluten dels altres.
 
L'ideal és que els aliments sense gluten estiguin als armaris més alts i la resta als de baix.
 
Les fruites i verdures, en general, solen ser aliments aptes per a celíacs; però assegura't de separar-los dels possibles «contaminants».
 
 
  • Quan cuinem.
El primer i més important: NETEJA. Cal tenir la cuina neta i endreçada.
 
Si has de cuinar per duplicat, és a dir, un plat per als NO celíacs i un altre per al celíac de la casa, és molt recomanable començar pel plat celíac. Així disminuïm les probabilitats de contaminació.
 

Oli de fregir. Focus de contaminació creuada per gluten.

 
Compte amb l'oli de fregir: si has estat fregint qualsevol cosa amb gluten, després no podràs fer-lo servir per fregir aliments APTES sense gluten.
 
Els utensilis de fusta (culleres, espàtules, etc.) són molt porosos i difícils de netejar. Per tant, sempre poden allotjar traces de gluten. És millor evitar-los o tenir-los per duplicat (els que facis servir per cuinar aliments aptes, marca'ls).
 
Quan facis servir el forn: pots enfornar productes aptes i no aptes al mateix temps. Únicament hauràs de separar els aliments a diferents safates i posar l'APTE a la part superior del forn.
 
On trobaràs més dificultats serà a la torradora: és molt difícil de netejar i sempre hi haurà molles de pa que poden contaminar. Tens dues opcions: tenir una torradora especial i exclusiva per al pa sense gluten i una altra de «normal». O fer servir unes bosses especials que hi ha al mercat per posar-hi el pa sense gluten abans de posar-lo a la torradora.
 
Un altre focus de contaminació és la fusta que es fa servir per tallar el pa, molt difícil de netejar. La millor opció és tenir-la per duplicat.
 

Com evitar la contaminació encreuada per gluten. Conclusió.


SENTIT COMÚ. Amb aquestes dues paraules es resumeix tot.
 
Si convius amb un celíac ja saps de què parlo: ordre, neteja i precaució. Si apliques aquests principis, adeu a la contaminació encreuada per gluten.
 
Si acabes d'arribar a aquest món, no t'aclaparis, els inicis sempre són difícils. I si encara no ho has fet, passa per l'Associació de Celíacs de la teva ciutat per rebre un assessorament professional. Per la salut dels teus!






 



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Ous ecològics XL
Ous ecològics XL

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...