La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
14 abril 2022 · 603
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




COMPRA SOSTENIBLE

Quan es parla d’impacte ambiental a la dieta, no només fa referència a l’envasat del producte final, sinó a tota la cadena de producció prèvia: l’ús de la terra i la desforestació pel conreu i la ramaderia, les emissions de metà per bovins, de fertilitzants, de fems o de la maquinària agrícola, el cultiu de menjar per a l’alimentació del bestiar, les emissions per part de la industria alimentaria per processar els aliments, si es practiquen mètodes de producció que abusen de les espècies com la pesca d’arrossegament o les granges intensives, el combustible i l’energia usats, el transport aeri i terrestre i, finalment, la venda al detall, l’envasat i l’eliminació quan acaba la seva vida útil o els residus creats. A tot aquest procés, cal sumar-li el malbaratament alimentari. Per aquest motiu, és important tenir clar a l’hora d’anar a comprar com es pot realitzar una compra més sostenible i amb menys impacte ambiental. 
 
La cadena alimentaria produeix el 26% de totes les emissions de gas hivernacle globals, del qual el 61% prové de les granges animals. En concret, la carn de boví és la més contaminant, seguida de la d'altres remugants com ovella o cabra, i porcs i aus. Les piscifactories que produeixen peix i marisc, els lactis i els ous, encara que força per sota, també contaminen més que els vegetals. Per tant, podeu començar reduint el consum de productes animals i aconseguir la proteïna a partir de fonts vegetals com els cigrons o la soja o combinar la resta de llegums amb cereals, llavors i fruits secs. Si a més a més, abans de realitzar la compra planifiqueu els menús, feu la llista i reviseu el que queda a la nevera, el congelador o el rebost, reduireu el malbaratament i evitareu comprar més del que necessiteu. Quan aneu a comprar, porteu les vostres pròpies bosses de la compra, prioritzeu el comerç i el producte local i de temporada, eviteu els envasos innecessaris i escolliu els productes frescos o el menys processats possible. Reutilitzeu els envasos de vidre i eviteu els plàstics d’un sol ús o monodosi. Finalment, recicleu en els contenidors adequats. 
 
Per fer una compra més sostenible, feu-la més responsable reduint el desaprofitament alimentari i els residus. Reduïu també si podeu el consum de carn i potencieu el de vegetals frescos i de temporada. Per aquells aliments que no siguin de proximitat com el cacau, el te o el cafè, procureu que siguin de comerç just per afavorir la sostenibilitat social i econòmica dels països productors. Finalment, reutilitzeu els envasos o escolliu aquells que el material sigui més reciclable com el cartró o el plàstic compostable, evitant els que continguin més plàstic. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes provençals
Herbes provençals

Ecoalimentaria: Tenda oberta al 2010 a Horta, amb distribució a domicili a Barcelona ciutat i província. Fruita i verdura ecològica, de temporada i proximitat i més de 1000 productes eco.