Quan es parla d’impacte ambiental a la dieta, no només fa referència a l’envasat del producte final, sinó a tota la cadena de producció prèvia: l’ús de la terra i la desforestació pel conreu i la ramaderia, les emissions de metà per bovins, de fertilitzants, de fems o de la maquinària agrícola, el cultiu de menjar per a l’alimentació del bestiar, les emissions per part de la industria alimentaria per processar els aliments, si es practiquen mètodes de producció que abusen de les espècies com la pesca d’arrossegament o les granges intensives, el combustible i l’energia usats, el transport aeri i terrestre i, finalment, la venda al detall, l’envasat i l’eliminació quan acaba la seva vida útil o els residus creats. A tot aquest procés, cal sumar-li el malbaratament alimentari. Per aquest motiu, és important tenir clar a l’hora d’anar a comprar com es pot realitzar una compra més sostenible i amb menys impacte ambiental.
La cadena alimentaria produeix el 26% de totes les emissions de gas hivernacle globals, del qual el 61% prové de les granges animals. En concret, la carn de boví és la més contaminant, seguida de la d'altres remugants com ovella o cabra, i porcs i aus. Les piscifactories que produeixen peix i marisc, els lactis i els ous, encara que força per sota, també contaminen més que els vegetals. Per tant, podeu començar reduint el consum de productes animals i aconseguir la proteïna a partir de fonts vegetals com els cigrons o la soja o combinar la resta de llegums amb cereals, llavors i fruits secs. Si a més a més, abans de realitzar la compra planifiqueu els menús, feu la llista i reviseu el que queda a la nevera, el congelador o el rebost, reduireu el malbaratament i evitareu comprar més del que necessiteu. Quan aneu a comprar, porteu les vostres pròpies bosses de la compra, prioritzeu el comerç i el producte local i de temporada, eviteu els envasos innecessaris i escolliu els productes frescos o el menys processats possible. Reutilitzeu els envasos de vidre i eviteu els plàstics d’un sol ús o monodosi. Finalment, recicleu en els contenidors adequats.
Per fer una compra més sostenible, feu-la més responsable reduint el desaprofitament alimentari i els residus. Reduïu també si podeu el consum de carn i potencieu el de vegetals frescos i de temporada. Per aquells aliments que no siguin de proximitat com el cacau, el te o el cafè, procureu que siguin de comerç just per afavorir la sostenibilitat social i econòmica dels països productors. Finalment, reutilitzeu els envasos o escolliu aquells que el material sigui més reciclable com el cartró o el plàstic compostable, evitant els que continguin més plàstic.