Actualment hi ha una preocupació emergent per a seguir una alimentació saludable correcta i, tot i que a la teoria sembla fàcil, la indústria alimentària fa que a la pràctica sigui força més complicat.
Trobem etiquetes amb molta lletra, paraules complicades i missatges que no sempre són el que diuen. És important dedicar una estona a saber interpretar l’etiquetatge dels productes envasats i així poder decidir si ens interessa o no comprar un producte concret.
Primer de tot, heu d’evitar quedar-vos amb les paraules ressaltades amb lletres grosses o colors, és important anar directament a llegir el llistat d’ingredients i la composició nutricional que és on realment trobareu la informació.
L’ordre d’aparició dels ingredients, indica la proporció amb la que es troba cada un d’ells al producte. És a dir, l’ingredient amb més presència serà el que aparegui en primer lloc al llistat i així successivament. És una bona eina per descartar ràpidament productes com galetes, brioixeria, cacaus solubles, cereals per l’esmorzar, refrescs... Perquè si apareixen en primer o segon lloc el sucre o, qualsevol de les seves variants, com sucre de canya integral, fructosa, dextrosa, sacarosa, mel, xarops, entre d’altres; seran productes més aviat poc interessant i relacionats amb dislipèmies, sobrepès, obesitat, diabetis i moltes més.
També us podeu fixar en els percentatges, com per exemple en el cas de les melmelades, amb el % de fruita o amb els embotits el % de carn.
No us deixeu enganyar pels productes light o zero. Poden fer que consumiu més processats poc recomanables per la falsa sensació que són més saludables. Finalment, procureu que siguin fets amb farines integrals, oli d’oliva verge extra, amb poca sal i continguin menys de 3 additius indicats amb la E.
És important que baseu la vostra alimentació amb productes frescos i poc processats com verdures, fruites, llegums, ous, cereals integrals, peix, fruits secs... Perquè com més bàsics siguin, menys risc tindreu que hi hagi ingredients ocults com sucre, greixos saturats o molta quantitat de sal.