La cuina casolana és important tot l’any, però a l’estiu, amb l’augment de les temperatures i dels compromisos socials, fa que sigui més complicat seguir mantenint una alimentació saludable i rica en productes frescos de temporada, evitant tots aquells que ens perjudiquen com els ultraprocessats o els molts rics en greixos saturats, sucres i sal.
Un recurs per solucionar aquest problema són les amanides. Es preparen ràpid, no requereixen d’encendre el foc o el forn, refresquen i són nutritives. Ara bé, si per feina o perquè s’està de vacances cal fer menjar per emportar tipus tupper, les amanides costen més perquè s’estoven durant el dia o queden aixafades i perden el cruixent i el sabor. Per tant, és important saber com muntar les amanides en un pot per endur i poder-les gaudir al cent per cent també fora de casa.
El recipient on posar aquestes amanides pot ser el típic de vidre gran de les olives. A més de ser ideal de mida, al reutilitzar el pot de vidre es contribueix a una alimentació més sostenible. Primer de tot deixeu tots els vegetals nets, pelats i tallats al gust, en palets, rodanxes, juliana, en forma d’espaguetis o picats ben petits. Poseu a sota la salsa casolana o l’amanit, per exemple, oli amb menta, llimona i sal, una salsa de iogurt natural o una vinagreta. Seguidament, afegiu els vegetals de major densitat com la pastanaga, el tomàquet, el pebrot o els cogombres, després els aliments proteics com els cigrons cuits, que també els podeu comprar en conserva, el formatge, els ous durs o les tires de pollastre o de tofu. A continuació, escolliu els hidrats de carboni: pasta integral, arròs o patata; finalment els vegetals de fulla com l’enciam, els canonges, la rúcula o els espinacs baby. Per donar el toc final, afegiu llavors, fruits secs o olives de pinyol, a poder ser eviteu les farcides; i recordeu les proporcions del plat saludable, assegurant que el 50% del volum total l’ocupin els vegetals, i la resta la proteïna i els hidrats a parts iguals.
Ara que ja sabeu com preparar amanides per endur, no teniu excusa per seguir menjant saludable fora de casa assegurant el consum de vegetals frescos durant tot l’estiu.