La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
05 desembre 2022 · 1163
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




ALIMENTACIÓ PEL SISTEMA IMMUNITARI

El sistema immunitari és un sistema força complex, que resumidament s’encarrega de fer front als patògens i de combatre’ls. És a dir, discerneix entre el que és propi o el que és estrany de l’organisme. Cal tenir present aquest sistema durant tot l’any, però sobretot als mesos de més fred o als canvis sobtats de temperatura de la tardor.   
 
És important que les barreres de defensa funcionin correctament per tal d’evitar les infeccions característiques de l’època com les gastroenteritis o les grips. Per tant, per tal de beneficiar-les i modular-les cal mantenir una alimentació correcta i enfocada a afavorir el sistema immunitari. A més d’evitar els aliments que poden empitjorar el seu funcionament com l’excés de sucres d’addició, les farines refinades, els processats, la brioixeria, les grasses saturades provinents d’embotits o olis refinats, o l’alcohol i el tabac; és important assegurar la presència de certs aliments a la dieta que aportin les vitamines i els minerals necessaris per a reforçar-lo. Per tant, l’alimentació ha de ser rica en fruites i verdures de temporada com els cítrics, la taronja, la mandarina, el kiwi o el caqui;  les crucíferes com la coliflor o el brócoli i els pebrots o el julivert, totes elles riques en vitamina C, sobretot si es consumeixen crues o poc cuinades. També han de formar part de l’alimentació de tardor les fonts de betacarotè i provitamina A com les pastanagues, la carbassa, el moniato, o els espinacs; sense oblidar els antioxidants, els aliments rics en vitamina E i els que contenen zinc, seleni i ferro. Els ous, els cereals complets, les llavors com sèsam, el lli i la xia, els fruits secs, l’oli d’oliva verge, les nous de brasil (màxim un grapat a mà tancada setmanal), els llegums i el peix o el marisc, sobretot el blau petit del mediterrani com els seitons o el verat. També alguns aliments amb propietats antimicrobianes, antiinflamatòries o fluidificants com l’all, la ceba, el gingebre o els bolets xiitake.  A més a més, al haver-hi una relació estreta entre la salut intestinal i el sistema immunitari és indispensable mantenir una microbiota sana i, per tant, caldrà aportar aliments fermentats com les verdures fermentades tipus kimchi o xucrut, o d’altres en conserva com els cogombrets o els derivats lactis natural com el iogurt o quefir, diàriament. Finalment, i no per això menys important, és interessant realitzar alguna activitat física moderada a l’aire lliure per mantenir-se actiu i assegurar la síntesis de vitamina D. 
 
Seguir una alimentació saludable i enfocada a reforçar els sistema immunitari, mantenir-se actiu, assegurar un bon descans, i realitzar activitats a l’exterior, és imprescindible per prevenir els refredats, les infeccions o les gastroenteritis característiques de l’època.


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Ous ecològics XL
Ous ecològics XL

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...