El sistema immunitari és un sistema força complex, que resumidament s’encarrega de fer front als patògens i de combatre’ls. És a dir, discerneix entre el que és propi o el que és estrany de l’organisme. Cal tenir present aquest sistema durant tot l’any, però sobretot als mesos de més fred o als canvis sobtats de temperatura de la tardor.
És important que les barreres de defensa funcionin correctament per tal d’evitar les infeccions característiques de l’època com les gastroenteritis o les grips. Per tant, per tal de beneficiar-les i modular-les cal mantenir una alimentació correcta i enfocada a afavorir el sistema immunitari. A més d’evitar els aliments que poden empitjorar el seu funcionament com l’excés de sucres d’addició, les farines refinades, els processats, la brioixeria, les grasses saturades provinents d’embotits o olis refinats, o l’alcohol i el tabac; és important assegurar la presència de certs aliments a la dieta que aportin les vitamines i els minerals necessaris per a reforçar-lo. Per tant, l’alimentació ha de ser rica en fruites i verdures de temporada com els cítrics, la taronja, la mandarina, el kiwi o el caqui; les crucíferes com la coliflor o el brócoli i els pebrots o el julivert, totes elles riques en vitamina C, sobretot si es consumeixen crues o poc cuinades. També han de formar part de l’alimentació de tardor les fonts de betacarotè i provitamina A com les pastanagues, la carbassa, el moniato, o els espinacs; sense oblidar els antioxidants, els aliments rics en vitamina E i els que contenen zinc, seleni i ferro. Els ous, els cereals complets, les llavors com sèsam, el lli i la xia, els fruits secs, l’oli d’oliva verge, les nous de brasil (màxim un grapat a mà tancada setmanal), els llegums i el peix o el marisc, sobretot el blau petit del mediterrani com els seitons o el verat. També alguns aliments amb propietats antimicrobianes, antiinflamatòries o fluidificants com l’all, la ceba, el gingebre o els bolets xiitake. A més a més, al haver-hi una relació estreta entre la salut intestinal i el sistema immunitari és indispensable mantenir una microbiota sana i, per tant, caldrà aportar aliments fermentats com les verdures fermentades tipus kimchi o xucrut, o d’altres en conserva com els cogombrets o els derivats lactis natural com el iogurt o quefir, diàriament. Finalment, i no per això menys important, és interessant realitzar alguna activitat física moderada a l’aire lliure per mantenir-se actiu i assegurar la síntesis de vitamina D.
Seguir una alimentació saludable i enfocada a reforçar els sistema immunitari, mantenir-se actiu, assegurar un bon descans, i realitzar activitats a l’exterior, és imprescindible per prevenir els refredats, les infeccions o les gastroenteritis característiques de l’època.