L’alimentació es modifica i s’adapta en funció de l’etapa de la vida, de la temporada de l’any, segons l’exercici físic realitzat, de si es pateixen certes patologies o de si existeixen intoleràncies, al·lèrgies o aversions alimentàries. Hi ha una etapa no normativa de la dona en la que és especialment important assegurar l’aport de tots els nutrients essencials pel benestar de la mare i el correcte desenvolupament fetal.
Les recomanacions generals en l’embaràs es basen en eliminar aquells aliments que poden ser tòxics, o contenir contaminants químics o microorganismes patògens, com Listeria o la Salmonella, entre d’altres. Per aquest motiu, cal evitar l’alcohol; els lactis o els seus derivats no pasteuritzats; els peixos, la carn, els embotits o els ous crus o poc cuinats; els aliments fumats; els peixos grans com la tonyina vermella o l’emperador pel seu contingut en mercuri; i els vegetals crus sense desinfectar. Si sou a casa, renteu bé les verdures amb aigua abundant sota l’aixeta o deixant-les amb remull amb vinagre abans del seu consum. A fora de casa, eviteu les opcions crues com gaspatxos, sandvitx amb vegetals crus com l’enciam, les amanides, els batuts o la fruita ja tallada i preparada típica dels bufets. Per a una correcta higiene alimentària, és fonamental manipular els aliments amb les mans netes, rentar-los i separar-los per evitar la contaminació creuada, cuinar-los i deixar-los refredar o conservar correctament.
Pel que fa al cafè, es consideren dosis segures 1-2 tasses al dia fora dels àpats principals i sense abusar de la xocolata. Cal anar en compte amb les infusions d’herbes que poden no ser innòcues, si us agraden, podeu fer infusió d’una rodanxa d’arrel de gingebre o rooibos o menta. També heu de vigilar amb les algues i les nous de brasil per ser massa riques en iode i seleni respectivament.
Per assegurar la ingesta de vitamines, minerals i sobretot de fibra, molt important per millorar el trànsit intestinal que sovint es veu alterat i alentit en l’embaràs, cal que les verdures estiguin presents a cada àpat, fer fruita per postres o per picar entre hores i potenciar els llegums i els cereals preferiblement integrals. No oblideu els greixos saludables, sobretot els rics en omega 3, com els peixos blaus petits, sardines, seitons o salmó, o les fonts vegetals com les nous o les llavors de xia i de lli mòltes. Finalment, no oblideu que l’aigua serà la beguda de preferència.
En l’embaràs, és important assessorar-se per professionals especialitzats per no caure en falsos mites. Procureu mantenir una alimentació saludable, evitant aquells aliments contraindicats i seguiu amb una vida activa amb exposició solar diària en hores de baixa intensitat i una correcta hidratació. Però sobretot, no us oblideu de gaudir d’aquesta etapa i de tot el procés.